TVR a găzduit Conferinţa „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”

TVR.RO | actualizat: Vineri, 27 Martie 2015
Evenimentul a reunit cercetători de televiziune, arhivişti din estul Europei, specialişti ai European Broadcasting Union (EBU) şi ai instituţiilor europene care se preocupă de deschiderea arhivelor de televiziune pentru publicul larg, la nivel european.
Stelian Tănase
Conferinţa IFTA 2015
Stelian Tănase
Conferinţa IFTA 2015

Televiziunea Română, în parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network şi FIAT/IFTA Television Studies Commission, a organizat Conferinţa Internaţională „Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, care a vizat găsirea de soluţii pentru facilitarea accesului publicului larg la înregistrările de arhivă ale  televiziunilor din estul Europei.

În cadrul conferinţei s-au discutat strategiile prin care arhivele de televiziune îşi pot face conţinutul accesibil, iar arhiviştii de la alte televiziuni din estul Europei şi-au prezentat colecţiile în contextul iniţiativelor actuale de digitalizare de la nivel european.

Arhivele audiovizuale din estul Europei încep să devină accesibile online prin intermediul unor platforme precum euscreen.eu, europeana.eu sau prin programe de finanţare precum cel al FIAT/IFTA - “Save Your Archive”, prin care şi Televiziunea Română a primit sprijin pentru digitalizarea colecţiei “Revoluția Română în Direct”.

Accesul publicului larg la aceste arhive este însă îngreunat de lipsa informaţiilor despre contextului istoric în care au funcţionat instituţiile media din Europa de est şi de digitalizarea redusă a conţinutului arhivistic, precum şi de barierele lingvistice.

***

Despre Rețeaua Europeană de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste:

The European (Post)Socialist Television History Network (Rețeaua Europeană de Istorie a Televiziunii (Post)Socialiste), finanţată de Organizația pentru Cercetare Ştiinţifică din Regatul Ţărilor de Jos (Netherlands Organisation for Scientific Research - NWO), este prima platformă colectivă dedicată facilitării cercetării comparate asupra istoriei televiziunii (post)socialiste din Europa. Platforma aduce laolaltă savanți din toată lumea, care au făcut pionierat în cercetarea televiziunii (post)socialiste, şi îşi propune să creeze o agendă de cercetare pentru acest nou domeniu prin intensificarea studiului academic specializat şi reiterarea temelor de cercetare, a metodelor şi teoriilor specifice realităților istorice ale televiziunii (post)socialiste.

Despre Comisia pentru Studii de Televiziune a Federației Internaționale a Arhivelor de Televiziune FIAT/IFTA :

Comisia îşi propune să promoveze cercetarea academică a conținutului deținut de arhivele membre. Federația pune la dispoziție un forum în vederea schimbului de cunoştințe şi de expertiză între membri, pentru a promova studierea oricărui subiect relevant pentru dezvoltarea şi utilizarea arhivelor audiovizuale şi pentru a stabili standarde internaționale privind chestiunile esențiale referitoare la toate aspectele de management al arhivei media audiovizuale.

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe şapte canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional, TVR Moldova, TVR News şi TVR HD - care emite în sistem High Definition. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: Cluj, Craiova, Iaşi, Timişoara, Tîrgu-Mureş. Programele TVR sunt concepute astfel încât să servească unei palete largi de public, din tot spectrul societăţii.

 

Eveniment realizat cu sprijinul

(w235) Best Print