TVR 3 se lansează la O dată-n viaţă!

TVR.RO | actualizat: Luni, 14 Octombrie 2013

10 octombrie 2008, ora 20.00! TVR 3 debutează pe micile ecrane. O premieră în audiovizualul românesc: primul post naţional dedicat vieţii comunităţilor locale.


Lansarea noului post are loc în direct, la O dată-n viaţă, emisiune transmisă simultan de TVR 3 şi TVR 1! Echipele studiourilor teritoriale ale TVR vor fi în platou alături de gazda lor, Iuliana Tudor, şi îi vor susţine pe concurenţi. Pe parcursul emisiunii, directorii de la TVR Timişoara, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iaşi şi TVR Târgu Mureş vor veni cu informaţii noi despre programele pe care studiourile le vor produce pentru TVR 3.
TVR 3 propune o grilă dinamică şi diversă, care va reflecta evenimentele regionale. Grila TVR 3 este formată din producţii ale studiourilor teritoriale TVR Iaşi, TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Timişoara, TVR Târgu Mureş, în timp ce partea de sud a ţării va fi acoperită de producţii realizate de studioul central.
„Una dintre intenţiile Televiziunii publice este descentralizarea, mutarea deciziei aproape de cei pentru care creăm programele. Oamenii au nevoie de mai multă informaţie la nivel local şi regional. Cei de la oraş au nevoie să ştie cum trăiesc cei de la sat şi invers. Vorbim despre actori, dar nu ştim decât ceea ce se întâmplă pe scena teatrului apropiat nouă, vorbim despre muzică şi nu ştim cu adevărat ce talente avem în ţară. În epoca informaţiei nu ştim din păcate decât foarte puţin din modul în care se derulează viaţa într-o comunitate din România. De aceea, avem nevoie de TVR 3, care se doreşte a fi o legătură mai puternică între cetăţenii României", declară Alexandru Sassu, preşedintele-director general al TVR".
În timpul săptămânii, postul TVR 3 oferă atât programe informative inedite, care compun România comunităţilor locale, cât şi programe utilitare şi de divertisment, care arată o Românie a tradiţiilor, a tipicurilor zonale. În weekend, telespectatorii sunt provocaţi la relaxare, prin emisiuni pentru copii, de divertisment, spectacole, concerte, filme, reportaje de călătorie etc., toate aducând în atenţie specificul unei zone. Pentru asta, aceeaşi emisiune va fi produsă de fiecare studiou. De exemplu, toate studiourile teritoriale produc şi prezintă Lumea satului sau Impact, Hai la primărie!, E bine să ştii! etc.

TVR 3 are şi programe dedicate minoritaţilor naţionale. TVR 3 difuzează şi producţii în limba minorităţilor naţionale, altele decât maghiară şi germană, subtitrarea fiind în limba română. Telespectatorii vor putea urmări emisiunea dedicată minorităţilor naţionale, Toţi împreună, prezentată de luni până vineri, în intervalul orar 10.30 - 12.00.

„Există un mare interes din partea publicului faţă TVR 3. Acest lucru ne face să credem că am luat decizia corectă atunci când am început acest proiect. Oamenii au nevoie de punţi de comunicare din ce în ce mai solide. Comunităţile locale au nevoie să se cunoască, să comunice între ele şi să transmită nevoile lor la nivel central", declară Mura Frînculescu, coordonatorul TVR 3.
TVR 3 este cel de-al cincilea post pe care Televiziunea Română îl oferă telespectatorilor, după TVR 1, TVR 2, TVR Cultural şi TVR Internaţional, reuşind astfel să îşi îndeplinească, încă o dată, misiunea de televiziune publică menită să răspundă nevoilor şi aşteptărilor telespectatorilor.
TVR 3 este un post de interes public şi va fi preluat de operatorii de cablu în regim de „must carry". Ca şi celalte posturi ale SRTv, TVR 3 va fi transmis pe satelitul Eutelsat W2/16 grade E.

Dietlinde Dinesz, director TVR Timişoara: „Ştiri, reportaje, întâmplări din Banat. Toate se vor vedea şi în cele mai îndepărtate oraşe şi cătune din ţară. Cu siguranţă, acesta este lucrul care ne bucură cel mai mult, că poveştile şi imaginile noastre vor fi cunoscute de românii din întreaga ţară. Şi ne mai bucură ceva. Că intrăm în competiţie cu ceilalţi colegi de la studiourile teritoriale. Că vom fi obligaţi să fim mai buni, să ne imaginăm subiecte puternice. Telespectatorii bănăţeni ne aşteaptă deja cu drag, mai ales pentru că vom apărea în violet... Pornind de la culoarea siglei TVR 3, am promis că de acum încolo vom fi recunoscuţi peste tot unde vom fi după culoarea primului nostru canal propriu."

Vasile Arhire, director TVR Iaşi: „Pentru noi revenirea în atenţia publicului din întreaga ţară este un pariu. Un pariu pe care ni l-am asumat şi pe care l-am pregătit în cele mai mici amănunte, începând de la structura programelor, la scenografie, grafică etc. Pregătim emisiuni interesante, care să aducă în prim-plan valorile din regiune cu care să captivăm însă telespectatorii din alte zone."

Romeo Couţi, director TVR Cluj: „Rămâne în urmă o etapă, care a funcţionat mai bine de opt ani şi care, în opinia mea, nu mai corespundea nevoilor actuale de informare regională. TVR 3 înseamnă pentru TVR Cluj o reorganizare semnificativă a fluxului de producţie tv, a alocării resurselor umane. Proiectul reprezintă o etapă nouă şi modernă în ceea ce priveşte evoluţia studiourilor teritoriale. Sper ca TVR 3 să devină o componentă importantă a postului public de televiziune, să fie o «televiziune a regiunilor» în care viaţa socială, politică şi culturală a acestora să se reflecte cât mai fidel pe acest nou canal. Sunt convins că TVR 3 va fi unul dintre proiectele de succes ale Televiziunii Române."

Traian Bărbulescu, director TVR Craiova: „Identitatea unui studiou teritorial este dată de cei cărora ne adresăm: telespectatorii. În acelaşi timp, însă, impunerea identităţii este creată de valoarea producţiei editoriale, artistice şi tehnice, de spaţiile regionale în care producem, însumate într-o ţară. TVR 3 înseamnă şansa realizatorilor, împreună cu echipa, de a-şi demonstra profesionalismul. Pentru TVR Craiova, TVR 3 depăşeşte stadiul provocării prin certitudine."

Ioan Ceauşescu, coordonator TVR Târgu Mureş: „Lansarea TVR 3 reprezintă o provocare şi pentru cel mai tânăr studiou teritorial, TVR Târgu Mureş. Echipa TVR Târgu Mureş va fi prezentă în câteva emisiuni din grila TVR 3. E vorba, în primul rând, de programele pentru minorităţi, dar nu numai. Redacţia emisiunilor în limba română va realiza lunar două reportaje pentru emisiunea Dincoace şi dincolo de graniţă, care vor fi difuzate în spaţiul alocat TVR Cluj. De asemenea, de câte ori vom avea ocazia, vom propune diverse emisiuni, în special înregistrări sau transmisiuni directe ale unor spectacole sau concerte."