TVR 3 îl aniversează pe regizorul Dan Necşulea

TVR.RO | actualizat: Joi, 07 Februarie 2019
Casa de Producție TVR îî spune „La mulți ani frumoși!” și vă invită să urmăriți vineri, chiar în ziua când cineastul aniversează 77 de ani de viață, pe TVR 3, de la ora 21.00, un film de referință: „Tandreţea lăcustelor”.

Dacă astăzi Casa de Producție TVR poate să ducă mai departe tradiția conceperii și difuzării de teatru TV, de film pentru televiziune sau documentar, este pentru că a existat o generație care a făcut pionierat în acest domeniu. Cei care s-au gândit că teatrul și filmul trebuie să se vadă și la televizor.  Sunt oamenii care au creat, în TVR,  Redacția Teatru-Film și, mai apoi, TVR Cinema. Printre ei, regizorul Dan Necșulea.

(w640)

Iată câteva dintre filmele care îi poartă semnătura: Un veac fără tezaur (2013), Să învingi prin iubire (2007), Tandreţea lăcustelor (2002), Stâlpii societății (1988), Ochii care nu se văd (1986), Lansarea (1984), Visul unei nopți de iarnă (1980), Fata bună din cer (1977), Haina de piele (1972), Jaguarul (1971), Regizorul (1968).

Se ştie că roiurile de lăcuste devorează cu o viteză uimitoare tot ce întâlnesc în cale iar când resursele de hrană se răresc, ele devin canibale şi se devorează între ele, deşi toate sunt, din fire, erbivore.

Este ideea care stă la baza filmului „Tandreţea lăcustelor”, în regia lui Dan Necşulea, ce aduce în prim plan lumea mafiei de tip românesc – cu generaţii diferite dar interese identice: banul şi puterea politică. „Roiurile” de lăcuste, adulte şi tinere, folosesc aceleaşi metode – crima, minciuna şi corupţia – pentru a se ridica deasupra celorlalţi.

Considerat un film politic, un film protest, un strigăt de avertisment, " Tandreţea... lăcustelor" o întâlnim doar în povestea tragică de dragoste inserată în această lume.

(w640)

Victor Rebengiuc:  ”Felicit Televiziunea pentru scenariul pe care l-a descoperit şi pe care Dan Necşulea l-a pus în pagină. Evident că sunt bucuros că în acest scenariu am un rol bun, care-mi place, care mă interesează şi care sper să iasă bine. Reînnod o colaborare cu Dan Necşulea, colaborare căreia îi datorez două roluri, cele mai frumoase din cariera de televiziune: Stâlpii societăţii de H. Ibsen şi Jocul ielelor de Camil Petrescu, spectacole care au fost montate înainte de 1989. La vremea respectivă au însemnat ceva important pentru Televiziunea Română. Filmul este o poveste dură şi dureroasă. Este vorba de o luptă între generaţii, e vorba de «ticăloşii» vechi şi «ticăloşii» noi. Dezvăluie nişte subsoluri ale societăţii care ne-au măcinat existenţele.”

„Tandreţea lăcustelor” - Regia: Dan Necşulea

Scenariu: Eugen Pretorian

Cu: Victor Rebengiuc, Dorina Lazar, Mircea Albulescu, Costel Constantin, Mitica Popescu, Serban Ionescu, Valentin Teodosiu, Traian Stănescu, Sanda Toma, Lamia Beligan, Marius Bodochi, Dana Dembinski, Alfred Demetriu, Emilia Dobrin, Camelia Maxim, Bogdan Muşatescu.