TVR 2, TVR HD şi TVRplus difuzează piesa „Hedda Gabler”

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
TVR 2, TVR HD şi tvrplus.ro au programat, în 4 şi 11 noiembrie, spectacolul în două părţi „ Hedda Gabler ”.
hedda 5

Regia artistică a spectacolului este semnată de Dominic Dembinski, iar din distribuţie fac parte: Ilinca Goia, Adrian Titieni, Rodica Popescu Bitănescu, Ana Ioana Macaria, Demeter Andras, Claudiu Bleonț, Ruxandra Sireteanu, Nikita Dembinski, Grigoriţa Rogobete, Laura Vieru, Valentin Popescu.

În 5 august 2013, cu ocazia înregistrărilor acestui spectacol, actriţa Rodica Popescu-Bitănescu a aniversat împlinirea a 75 de ani în studiourile Televiziunii Române. Aşa cum a declarat, actriţa a sărbătorit ziua muncind de dimineaţă până noaptea la filmările pentru „Hedda Gabler”.

Piesa „Hedda Gabler”, de Henrik Ibsen, unul dintre părinţii teatrului modern european, este considerată de majoritatea criticilor ca fiind reprezentativă pentru dramaturgia secolului XlX. Personajul Heddei este unul dintre marile roluri dramatice din teatru, un „Hamlet feminin" cu multiple faţete.

Hedda Gabler este fiica unui general aristocrat, soţia unui universitar mediocru, fosta iubită a rivalului soţului ei. Măritată cu un om pe care nu îl iubește, Hedda simte că nimic nu o mulțumește, şi are pretenții exagerate de la toţi cei din jurul ei.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale - spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru. TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, în care a adus în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.