Teatrul Naţional de Televiziune - In memoriam Oana Ștefănescu

TVR3 | actualizat: Luni, 01 Februarie 2021
Vineri, 29 ianuarie, de la ora 22.00, la TVR 3, Casa de Producție TVR v-a propus spectacolul „Întoarcerea la matcă”, de George Astaloş, în regia lui Ion Gostin – IN MEMORIAM Oana Ștefănescu (19 noiembrie 1960 – 23 ianuarie 2021).
film

Ultima perioadă ne face să ne punem din ce în ce mai des întrebarea: cum poți menține un echilibru decent între viață și moarte? Cum poți să îi comemorezi pe cei care au plecat dintre noi și, în același timp, să îi celebrezi pe cei care sunt aici? Nu avem un răspuns...

„Întoarcerea la matcă” a fost nominalizat de UNITER la premiul pentru cel mai bun spectacol de Teatru Tv în 2011.

Pornind de la o experimentare, pe  propria conştiintă, a exilului, George Astaloș ne oferă în piesa „Întoarcerea la matcă” o perspectivă asupra societătii românești postcomuniste, cu focalizare pe perioada de tranziție politică și pe defectele structurii mentalitare. Pamfletul (divertisment politic) scris de George Astaloş este transformat de către regizorul Jon Gostin în dramă existențială (tragedie), care păstrează caracterul de avertisment prin forța de impact a mesajului, pe cât de incomod, pe atât de necesar: „un exilat moare de două ori”.

(w640) teatru

Exilatul se întoarce, după patruzeci de ani, să-şi revadă casa părintească, pe care o descoperă transformată în bordel clandestin. „Cumpără” timp de la Matroană, acceptând una dintre ofertele stabilimentului. Prostituata se dovedeşte a fi soţia unui fost nomenclaturist, chiar cel care i-a determinat exilul. Exilatul moare, în casa părintească, după ce o iartă pe ea, în numele soţului.

Distribuția

Dorel Vişan – Exilatul
Dorina Lazăr – Matroana
Oana Ştefănescu – Esmeralda
Virgil Popa – Doctorul
Violeta Berbiuc – Bunica
Dana Andriescu – Mama
Maria Chivu - Sora

(w640) teatru

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator  Demeter András István

* ACEST PROGRAM POATE FI  VIZIONAT DE  COPIII  ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)