Teatru TV: Jules Verne la TVR

TVR.RO | actualizat: Sâmbătă, 13 Februarie 2016
Luni, 8 februarie, la ora 20.10, aţi putut urmări la TVR 2 piesa "Castelul din Carpaţi", adaptare după Jules Verne. Piesa a putut fi vizionată și la TVR 3, sâmbătă, 13 februarie, de la ora 20:00.
Jules Verne
Cetate Colţ Jules Verne
Jules Verne
Cetate Colţ Jules Verne

Jules Verne s-a născut în 8 februarie, la Nantes, Franța. Pe vremea când nu exista internet, când nu erau milioane de canale tv și când telefoanele mobile erau doar născociri SF, mulți părinți le citeau seara copiilor și acesta era un obicei de familie.

Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele lui Jules Verne. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta. 

Copiii Căpitanului Grant, Phileas Fogg, Căpitanul Nemo, Profesorul Paganel, Jean Passepartout, sunt personajele care au facut parte din copilăria multora dintre noi.

(w500) Jules Vern

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al 19-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui. 

Dacă citiți aceste rânduri, faceți parte dintre aceia care au citit și vor citi întotdeauna copiilor înainte de culcare. Dintre aceia care nu s-au despărțit de lectură și de lumile pe care le deschid cărțile. 


Casa de Producție TVR v-a invitat la teatru, luni, 8 februarie, la ora 20.10, pe TVR 2.

Castelul din Carpați
Adaptare de Anca Boldur după Jules Verne

Despre romanul „Castelul din Carpaţi” s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care romancierul ar fi trăit-o  cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

(w500) Jules Vern

În distribuție: Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Malaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru.
Scenografia arh. Gheorghe Constantin

Regia artistică Vlad Batca

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. 
Producător coordonator: Demeter András István