Teatru TV difuzează „Matca”, de Marin Sorescu

TVR.RO | actualizat: Marţi, 08 Martie 2016
Casa de Producție TVR v-a invitat la teatru TV, ca în fiecare zi de luni. Pe 29 februarie 2016,  de la ora 20:10, pe TVR 2 şi TVR+, aţi urmărit "Matca". Spectacolul a putut fi văzut și la TVR 3, sâmbătă, 5 martie, începând cu ora 20:00.

Marin Sorescu, Leopoldina Bălănuță, Mitică Popescu, Dinu Cernescu - iată propunerea Casei de Producţie pentru luni, 29 februarie. 

Nu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege", din „Marin Sorescu, cuceritorul", de Alex. Ştefănescu (România Literară)

Dramaturg, poet, pictor, eseist, cronicar sportiv, romancier, ministru al Culturii, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie. O zi care apare doar o dată la 4 ani. Așa că în unele biografii apare 19 februarie ca dată a nașterii. Cei mai mulți dintre noi ni-l amintim doar din poeziile pe care le-am studiat la școală.

Chiar dacă uneori uităm, ne-au plăcut și piesele lui. Din același motiv pentru care ne-au plăcut și poeziile. Pentru umorul inteligent și cald prin care își camufla emoțiile, fie că era vorba de nostalgie sau de bucurie, de dragoste sau de tristețe. Sensibil și inteligent, Marin Sorescu a îmbrăcat tot ce a scris în Metaforă sau Umor. Dar nu metaforă înțepată și umor răutăcios. Între el și cititor se stabilește o adevarată complicitate, căci totul este foarte ușor de înțeles. Metafora cea mai alambicată devine, parcă, mai de înțeles prin scriitura lui.

Textele sale arată viața simplă a oamenilor obisnuiți, cu nuanțele care ne fac să fim prezenți în momentul descris. Detaliile pe care nu le sesizăm mereu, atitudinile, gesturile, obiceiurile, trăirile celor din jurul nostru, Sorescu le vede cu o privire caldă și ni le povestește franc.

Pe 29 februarie, Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani. Și dacă i-ar fi albit părul, probabil că ar fi semănat cu Einstein.

Matca – de Marin SORESCU

Adaptarea și regia artistică: Dinu CERNESCU
În distribuție:  Leopoldina BĂLĂNUȚĂ, Vasile NIȚULESCU, Mitică POPESCU
Redactor: Marina SPALAS
Scenografia: arh. Teodora DINULESCU
Operator sef:  George GRIGORESCU

 

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de

CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Producător coordonator: DEMETER András István