Invitație la Teatru TV: „Dimineața pierdută”, dramatizare de Cătălina Buzoianu

TVR.RO | actualizat: Duminică, 21 Martie 2021
„Dimineaţa pierdută" a Gabrielei Adameșteanu, dramatizată de Cătălina Buzoianu și în regia tv a lui Dan Necșulea, s-a difuzat la TVRi pe 19 martie, ora 23:00, și la TVR3 pe 21 martie, ora 20:00.| VIDEO
Tamara in Dimineata pierduta
În zilele de 19 și 21 martie, ați urmărit la TVR Internațional și la TVR3 o montare de referință din cariera regretatei regizoare Cătălina Buzoianu, „Dimineața pierdută”, după romanul omonim scris de Gabriela Adameșteanu.

Continuăm să le celebrăm pe doamne, pe tot parcursul lunii martie. Pe doamnele care au scris pagini din istoria teatrului românesc, dar și pe doamnele care iubesc această artă.

„Dimineaţa pierdută" a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România în 1984.

Premiera tv a dramatizării acestui roman a avut loc în 20 februarie 1990, adaptarea şi regia tv fiind semnate de Dan Necşulea.

Spectacol preluat de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”

În distribuție:

Gina Patrichi (8 martie 1936 -18 martie 1994), Tamara Buciuceanu-Botez, Rodica Tapalagă, Irina Petrescu (19 iunie 1941- 19 martie 2013), Victor Rebengiuc, Valentin Uritescu, Ion Besoiu (11 martie 1931 – 18 ianuarie 2017), Mihai Constantin, Lucia Mara, Ina Apostol, Răzvan Ionescu, Eugenia Balaure.

„Dimineața pierdută” a fost unul dintre spectacolele-reper ale anilor ’80-’90. „A fost cel mai bun din viața mea”, a mărturisit cunoscuta regizoare Cătălina Buzoianu.

(w640)

Am citit romanul la recomandarea Valeriei Seciu și am rămas siderată, am zis că trebuie să fac un spectacol după el. Am fost pur și simplu lovită de adevărul profund al acestei cărți, într-un timp când nu se spunea asemenea adevăr. Era foarte greu de redat forța acestui roman, dar am avut curaj și am mers până la capăt. Oricât ar fi contribuția mea, tot textul Gabrielei Adameșteanu a rămas cel mai important în spectacol”.

(w500) Dimineata

Afișul original semnat Klára Tamás (20 August 1946 – 4 Martie 2021)

(w640) Dimineata

Redactor: Lucia Hossu Longin

Coatume: Lia Mantoc

Decoruri: Mihai Mădescu

Adaptarea și regia TV: Dan Necșulea

Regia artistică: Cătălina Buzoianu

Redactor: George Mladen

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Coordonator: Ion Roșioru

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.