Teatru în TVR: „Artă”, de Yasmina Reza, vineri 29 iulie

TVR.RO | actualizat: Luni, 01 August 2016
Stagiunea estivală de „Teatru în TVR” a continuat și vineri, 29 iulie, de la ora 20:30, cu piesa „Artă” de Yasmin Reza, regizată de Alexandru Jitea.

TVR a deschis, de la 1 iunie, stagiunea estivală de teatru, aducând mai aproape piesele şi actorii de telespectatori. Detalii AICI despre proiectul „Teatru în TVR”.

Vineri, 29 iulie, ora 20:30

Fundaţia „Geo Barton”: „ARTĂ”, de Yasmina Reza

Traducere: Violeta Popa

Regia: Alexandru Jitea

Distribuție: Alex Călin, Idris Clate și Valentin Florea

„ARTĂ”, de Yasmina Reza! Ar fi suficient atât, ca să înțelegeți ce spectacol vă propunem. Yasmina Reza, o autoare de mare succes, o intelectuală de rasă, pluripremiată, ale cărei piese se joacă pe toate meridianele.  „ARTĂ”, titlul piesei, un domeniu vast...

Arta poate unii oamenii, poate hrănii sufletele, poate salva lumea. Sau poate leza interese meschine, poate deranja mediocritatea sau poate fi împiedicată de frustrați. Depinde!  Spectacolul „ARTĂ”, o comedie excepțională, atinge teme importante: pseudo-arta și elitismul,  snobismul, frustrarea, lipsa unei ierarhii de valori, care duce la violență și haos.

Oare cum ar reacţiona cineva dacă prietenul său cel mai bun ar face brusc o prostie atât de colosală încât ar pune sub semnul întrebării însuşi fundamentul relaţiei lor de amiciţie? Atunci când un iubitor de artă cumpără ceea ce este la urma urmei un simplu tablou alb pentru o sumă exorbitantă, cel mai bun prieten al său o ia razna. Un al treilea prieten se găseşte prins la mijloc între cei doi, într-un spectacol care uimeşte prin luciditate şi umor.

„ARTĂ” este o piesă al cărei text, cu adevărat inteligent, analizează cu subtilitate trei tipologi umane, pe care, dacă avem curajul, le putem regăsi în preajma noastră, în fie care zi!

O contribuție importantă la versiunea română a acestei piese o are traducătoarea Violeta Popa, care a păstrat savoarea și farmecul textului original, nealterând nici o nuanță a personajelor, atât de importante în mesajul acestei piese de valoare!

***

Accesul la spectacole se face în baza biletelor pe la intrarea din str. Ermil Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 20:00.

Prețul unui bilet este de 30 lei (reducere pentru pensionari și studenți 25%)

Biletele pot fi achiziţionate online pe site-ul bilet.ro.

Biletele rezervate pot fi achiziționate direct în seara spectacolului (cu reconfirmare telefonică a rezervării, în ziua reprezentației), de la casa de bilete amenajată la intrarea în TVR, din strada Pangrati nr. 8-10, începând cu ora 19:30.