loader
Foto

Ce au în comun statuia lui Hercules Apulensis și Colierul de la Căpâlna?

Pe strada Dacilor din Alba Iulia, la o adâncime de 4 metri, a fost excavată accidental, în 2012, statuia antică a lui Hercules Apulensis, cum a fost numită. Această statuie nu mai văzuse lumina soarelui de 2000 de ani. Povestea descoperirii sale pare o continuare a ”muncilor lui Hercule” din mitologie, a treisprezecea.

 

Au fost două operațiuni polițienești de amploare care au stat la baza descoperirii și recuperării a două dintre cele mai valoroase artefacte din patrimoniul cultural național. Prof.dr Marius Mihai Ciută, expert arheolog și ofițer de poliție, a reușit să restituie comorile Muzeului de Istorie din orașul Alba Iulia.

Statuia romană din marmură a lui Hercules şi Colierul antic de la Căpâlna au avut o soartă similară. Ele au fost furate de hoţi, direct din siturile arheologice. Statuia a fost recuperata în ţară printr-un flagrant, iar colierul a ajuns în mâinile unor traficanţi din Germania. Acum, ambele sunt în siguranță la muzeu, dar poveștile recuperării lor sunt demne de a fi subiectul unor romane polițiste.

(w882)

Statuia din marmură a lui Hercules provine din situl arheologic Apulum, Colonia Aurelia Apulensis, oraşul roman din Partoş (secolele II-III), aflat pe Lista Monumentelor Istorice. Ea ar aparţine, potrivit cercetărilor ulterioare, unui tip iconografic cunoscut sub numele de „Hercules Farnese”, o replică de epocă romană după statuia sculptorului grec Lisipp, din epoca clasică (secolul al IV-lea î. Hr.).

(w882)

(w882)

(w882)

Colecţia de bijuterii de la Căpâlna, formată dintr-un colier şi doi cercei din aur, datează din secolul al II-lea î.Hr. A fost găsită în 2003, în timpul unor săpături arheologice, însă la puţin timp după descoperire a fost furată. Autoritzăţile au reuşit să le recupereze şase ani mai târziu, după ce un cetăţean străin din Serbia a vrut să le vândă.

***

Aflați toată povestea din această ediție ”Locuri, oameni și comori”:

De luni până vineri, de la ora 9:30, descoperiți la TVR 3 noi ”Locuri, oameni şi comori”, descoperite de Emilia Nicolaescu și echipa sa.

Logo

 
Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

Împărăteasa KI, jocul dragostei și al puterii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

„Împărăteasa Ki” este un personaj inspirat de una dintre cele mai influente figuri politice ale Dinastiei chineze Yuan. A devenit ...

Cercetătorul Flavius Martin, la „Dincolo de alb şi negru”

Flavius Martin, un om de știință care lucrează cu succes, de peste 20 de ani, în industria biotehnologică mondială, este invitatul Mihaelei ...

Andreea Dinklage: carieră de succes la Barcelona (II) / VIDEO

Andreea Dinklage, o tânără ambițioasă de 24 ani, născută în România, dar plecată în Germania de când avea 4 ani, a ajuns, prin muncă și studiu ...