loader
Foto

„Spectacolul lumii”: „Un weekend la ocean”

V-am invitat să călătoriți pe coasta Pacificului, însoțiți de Ioan Grigorescu, în cele două episoade ale documentarului „Spectacolul lumii”, la TVR 3 și online pe TVR+,  joi și vineri, 17-18 septembrie, de la ora 23:00 .

 

În cele două episoade pe care „Spectacolul Lumii” vi le-a propus în această săptămână, Ioan Grigorescu își oferă - și ne oferă – un binemeritat moment de răgaz, de recreație, după tensiunea episoadelor din seria americană. Zăbovind încă un moment pe coasta Pacificului, la mijlocul unui septembrie auriu, el descoperă bucuria tihnită și senină a celor care, odată trecută aglomerația sezonului de vară, își petrec senini timpul liber în ritmul valurilor, pe plajele pustii, practicând sporturi ale valurilor, vântului, surf sau parapantă, sau bucurându-se în simplitate de un moment de comuniune cu natura, în forma ei cea mai dezlănțuită.

(w882)

Prilej pentru autor de a medita asupra relației dintre natură și om, dar și – cu un grăunte de umor - asupra societății :

Americanii spun că în orice nouă afacere trebuie să te lansezi ca pe planșa de surf (...). Totul e să nu încerci să pleci pe valul care nu se ridică, pentru că atunci, nici la surf și nici în afaceri, nu ajungi prea departe.” (Ioan Grigorescu, „Întoarce-te-n pace la ocean”, joi, 17 septembrie, la TVR 3)

(w882)

Răgazul acesta îi permite să mai adauge câteva reflexe mozaicului de imagini și informații din care se compune „Spectacolul Lumii”: o vizită la castelul construit pe coasta Pacificului de William Randolph Hearst, magnatul presei americane care i-a inspirat lui Orson Welles „Cetățeanul Kane”, Santa Monica în zi de sărbătoare, o nuntă pe plaja din Malibu, veselia unui parc de distracții, „la moara unde se macină fiori”. Și mai presus de toate, peisajul majestuos al oceanului, mărginit de munți, în lumina sfârșitului de vară californiană.

(w882)

Aceeași senină observare a activităților de timp liber continuă și în episodul următor, în care Ioan Grigorescu ne invită să vizităm alături de el Parcul Zoologic din Los Angeles. Pentru el, cea mai fascinantă descoperire este reacția puiului de om la întâlnirea cu făpturile necuvântătoare, foci, flamingo, iezi sau urși polari, parteneri reali de dialog pentru vârsta inocenței.

(w882)

Meditația călătorului asupra relației dintre om și natură capătă în acest context accentul responsabilității : „noi n-am făcut decât să împrumutăm de la copiii noștri o natură pe care nu avem dreptul să le-o restituim, atunci când vom pleca de pe acest pământ, decât viabilă. Orice alterare a ei acum nu înseamnă altceva decât ipotecarea viiorului copiilor noștri”. (Ioan Grigorescu, „Un weekend ok”, vineri, 18 septembrie, la TVR 3).

În „weekend-ul” lui Grigorescu mai încape o vizită la Los Angeles County Museum of Arts, alăturând responsabilității ce o avem față de generațiile viitoare și cuvenita reverență către generațiile trecute. Aici ne-a pregătit întâlnirea cu câteva dintre exponatele unei colecții remarcabile de artă americană din veacul al XX-lea, dar și de artă renascentistă europeană.

(w882)

Ce-ar mai lipsi pentru un „week-end ok”? Spectacolul străzii, de data aceasta surprins de călăuza noastră în cartierul pietonal Venice din Los Angeles, unde strada aparține artei, artiștilor, artizanilor, și celor ce vor să-și facă timpul liber mai frumos...

Cristina Oancea

***

Aici puteți accesa:

Misterul din Elche

Grecia - Meteora

Spectacolul lumii văzut din ... autocar

Despre valuri și moarte

Cu barca pe dealuri

ROMA

Dalta lui Apolodor

Dimineți de vară la Florența

Fabrica de vise

Goana după aur

Pădurea de uriași

Los Angeles de fiecare zi

De la Boston la Philadelphia

Arteziene la Madrid

Vedere de pe pod

Un oraș balansoar

Lumea mării la San Diego

Recviem pentru doi Zgârie-Nori

Un weekend la ocean

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...