Spectacolul de duminică: „Pavilionul cu umbre", la TVR 3

TVR.RO | actualizat: Luni, 28 Septembrie 2020
Casa de Producție TVR vă propune să urmăriți „Pavilionul cu umbre", un teleplay după piesa omonimă a lui Gib Mihăescu, în regia lui Silviu Jicman. Duminică, 27 septembrie, de la ora 20:00,  la TVR 3.
Pavilionul cu umbre

PAVILIONUL CU UMBRE

Scenariul şi regia: Silviu Jicman

Cu: Ştefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu, Matei Gheorghiu

Redactor: Lucia Hossu Longin

Director de producţie: Gigi Androne

(w640) Pavilionul

Costume: Elena Timonu

Decoruri: Virgil Popa

Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu

Director de imagine: Mihai Truică

Romanele şi povestirile acestui „analist” al mecanismelor încă nedesluşite, care dirijează inconştientul, s-au înscris de mult printre operele de seamă ale literaturii române. În anul 1926 piesa a obţinut premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici. Predată Teatrului Naţional, ea a fost citită în consiliul format din prestigioşi oameni de cultură, printre care: Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, V.I.Popa si alţii. Sculptorul Oscar Han îşi aminteşte că Gib Mihaiescu şi-a lecturat lucrarea „cu o voce fermă si cu o dicţiune care sublinia precis fizionomia personajelor…” Acceptând să joace în piesa acestui debutant, Mărioara Ventura, în trecere prin România, mărturisea într-un interviu publicat în Universul: „găsesc piesa foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face în ţările Occidentului”.

(w640) Pavilionul

„Sunt foarte multe motive care m-au determinat să optez pentru Pavilionul cu umbre. În primul rând e o poveste foarte interesantă şi apoi e pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie să scot anumite lucruri din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta” a declarat regizorul Silviu Jicman pe 10 august în direct la TVR 2, cu ocazia ediţiei speciale prilejuite de aniversarea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.