Spectacole din dramaturgia românească, la TVR Iași

TVR.RO | actualizat: Vineri, 27 August 2021
Pe TVR Iași, de la ora 18.30, luni și marți sunteți invitați la două spectacole de teatru tv: „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară – MANIFEST" (23 august) și „Plicul" (24 august).
manifest

În luna august, la TVR IAȘI: TEATRU TV DE COLECȚIE - spectacole de-ți vine să stai acasa! (măcar până spre seară)

Luni, 23 august, la ora 18.30, pe TVR Iași – „Scrisoare către un prieten și înapoi către țară – MANIFEST", care are la bază „Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Regia: Cornel Mihalache. Laureat UNITER ca Cel mai bun spectacol de teatru tv, ediţia 2020

Actrița Naţionalului clujean, Mara Opriş găseşte profunzimea şi resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache şi cu sprijinul echipei TVR, să ofere publicului oportunitatea de a deveni martor timp de o oră la un spectacol de teatru, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi.

Director de imagine: Dan Constantinescu Jr. / Producător: Diana Dumitru

Organizator producție: Marius Flonta/ Montare decor: Florin Tudorache, Viorel Gheorghe/ Lumini: Bogdan Penciu, Aurel Ghinea/ Teleficare: George Oancea, Sorin Nedelcu/ Sunet: Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu/ Asistenti imagine: Valentin Ciolan, Grigoruț Stoica, Alexandru Bengescu/ Recuzita: Marian Cerchez/ Costumieră: Elena Cerchez/ Machiaj: Roxana Pletea/ Scenografia: Raluca Chelaru/ Cameramani: Andrei Tones, Mihai Covrig

(w640) Manifest

Regizorul propune un "one woman show"- documentar, un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza „Scrisoarea" Ruxandrei Cesereanu. Textul reuneşte, poetic şi demistificator, istoria celor 32 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem Rapsodia Română de-acum, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Ţării dintotdeauna, rapsodia extremă şi fatală. O face cu forţa tulburătoare a disperării şi cu puterea biciuitoare a speranţei sale evanghelice, menită să-i trezească pe cei adormiţi."

***

Marți, 24 august, la ora 18.30, pe TVR Iași - un spectacol din Arhiva de Aur TVR: „Plicul", de Liviu Rebreanu, o producţie din anul 1974. Regia artistică: Nicoleta Toia

(w640)

În distribuție: Dorina Lazăr, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache / Scenografia: Georgeta Ițigan

Personajul principal al piesei este... plicul - mai întâi plicul în care soţia primarului primeşte o declaraţie de dragoste de la şeful gării; apoi plicul în care un ziarist local primeşte bani pentru a scrie un articol „la comandă" despre o anume fundaţie a femeilor condusă de soţia primarului ori despre porcii pe care trebuie să-i vândă naşul acesteia; urmează plicul cu bani primit de un inspector pentru a se face că nu observă neregulile de la gară; plicul (tot cu bani) pe care îl primeşte şeful gării pentru a da aprobarea ca nişte vagoane să transporte lemnele necesare oraşului.

(w640) Plicul

***

Teatrul Național de Televiziune se vede doar la TVR!

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR.

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.