loader
Foto

Sophia Loren în România, invitată specială şi premiată la TIFF

Sophia Loren se află pentru prima dată în România, invitată specială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), unde a primit Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, sâmbătă, 4 iunie.

 

La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol şi că l-a acceptat toată viaţa ca pe imens compliment.

Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 şi era remarcată în concursuri de frumuseţe la doar 14 ani. Primele roluri le-a interpretat în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o. Toate se regăsesc şi în volumul de memorii publicat în 2014 - "Yesterday, Today, Tomorrow: My Life".

În cele şase decenii cât s-a aflat pe platourile de filmare, Sophia Loren a jucat în peste 100 de producţii realizate de regizori precum Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin sau Ettore Scola.

Şi-a început cariera de actriţă în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în "L’Oro di Napoli" (1954), al lui De Sica. "Peccato che sia una canaglia/ Too Bad She's Bad" (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, "Matrimonio all'italiana" (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia "La moglie del prete" (1970) şi "Ieri, oggi, domani/ Yesterday, Today, Tommorow”.

Sophia Loren i-a avut ca parteneri de platou pe Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando.

Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din "La Ciociara" (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar.

Sophia Loren a fost recompensată şi cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA şi deţine recordul de a fi distinsă cu şase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă.

(w882) Sophia Lor

Vineri, 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenților, actrița va lua parte la o proiecție specială în onoarea ei – filmul „Căsătorie în stil italian”.

A 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cluj-Napoca TIFF se încheie duminică, 5 iunie.

Urmăriţi conferinţa de presă a actriţei, la Cluj-Napoca:


Foto credit: TIFF

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.