loader
Foto

Galerie foto

"Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit"

Biografia lui Sebastian Papaiani, semnată de Annie Muscă, a fost lansată în cadrul Festivalului Strada de C’arte, sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 16.

 

Cartea documentată de biograful Annie Muscă, "Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit", apărută la editura Terra, reprezintă o incursiune plină de umor, candoare și sensibilitate în viața nevăzută a unuia dintre cei mai iubiți actori români. Lansarea volumului a avut loc sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 16.00 în Foaierul de lectură al Bibliotecii Centrale Universitare (corp Dacia).

(w882)

Un om cald și jovial. Un actor înzestrat ce și-a desăvârșit talentul în nenumărate piese de teatru și peste 60 de filme, de lung metraj sau televiziune. Un profesionist desăvârșit. Un suflet nobil caracterizat printr-o sensibilitate aparte. Așa ar putea fi descris în câteva cuvinte, Sebastian Papaiani, cel care l-a interpretat cu atâta naturalețe pe plutonierul Căpșună în seria ”Brigada Diverse”, astfel încât personajul a devenit legendar în cinematografia românească. Și alături de el, pe Alecu în ”Astă seară dansăm în familie”, pe Ieremia din ”Toate pânzele sus”, pe Gogu din ”Nea Mărin, miliardar” sau pe Păcală, în filmul lui Geo Saizescu cu același nume.

Dar câți dintre noi știm ce s-a ascuns dincolo de rolurile memorabile, dincolo de pasiunea pentru teatru, dincolo de bonomia și jovialitatea lui Sebastian Papaiani? Câți dintre noi știm că de fapt numele său real, din acte, era Sevastian Papaiane, fiind pe jumătate grec și pe jumătate aromân? Că a fost exmatriculat de la liceu și prima sa pasiune, înainte de teatru, a fost... fotbalul? Că a și jucat într-o echipă de Divizia B, “Flacăra Leordeni” la care a renunțat la 19 ani atunci când a intrat la Institutul de Teatru? Că omul Papaiani era diferit de personajele pe care le interpreta cu atâta măiestrie, chiar dacă pentru noi, publicul, păreau o prelungire a ființei sale?

Ori exact acest lucru ne invită Annie Muscă să-l facem. Să îl descoperim pe Sebastian Papaiani dincolo de masca actorului, să îi sondăm rădăcinile, să înțelegem mai bine resorturile artistice ascunse în spatele unor personaje memorabile, să îl urmăm pe “firul de păianjen al memoriei”, așa cum spunea Cella Serghi, să îi descoperim vulnerabilitățile și acel inefabil care l-au făcut să iubească atât de mult publicul și meseria pe care și-a ales-o.

“Dacă joci rolul unui rege, când te duci la piaţă să iei legume nu te poţi comporta ca un rege. Tocmai asta este arta, arta înseamnă să minţi frumos, atât de frumos încât să se apropie de realitate”, spunea Sebastian Papaiani despre rolurile jucate.

(w882)

O carte document, o bucată ruptă din viață

„Născut în anii ’30 sub semnul Fecioarei, într-o mahala cosmopolită a Piteștilor, Sebastian Papaiani, prin zestrea de talent și desăvârșita-i naturalețe, reușește să ajungă unul dintre cei mai populari actori de cinema din România.

(w882)

Nenumărate spectacole de teatru l-au avut protagonist și peste 60 de filme artistice i-au prezentat numele pe generic. Actor la Sibiu în anii ’60 și peste trei decenii slujitor al Thaliei în Capitală, pe scena Teatrului Giulești. Peregrin prin teatre la vârsta pensionării, a tratat totul cu umor, tandrețuri și duioșie. Fotografii și confidențe, sute de caiete de teatru și zeci de metri de peliculă! Iată martorii-cheie în biografia actorului care și-a trăit viața cu maximă intensitate.

Annie Muscă, printr-o documentare excepțională, conduce o investigație specializată, oferind lectorului o profundă cronică de viață profesională și privată. Cele peste 300 de note de subsol, minuțios redactate, filmografia și fișa cu spectacolele de teatru din anexa cărții, toate reprezintă un proiect exhaustiv ambițios al autoarei și un tribut adus oamenilor de teatru și cineaștilor dispăruți.

Maestru al ludicului, Sebastian Papaiani a rămas pentru cinefili, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români de comedie. Pentru prima oară, o carte reface întreagă viață a celui care s-a dovedit a fi un veritabil erou de poveste”, citim pe coperta a IV-a a biografiei semnată de Annie Muscă.

Iar ca să scrii o carte despre Papaiani...

“... trebuie să te ascunzi, să te închizi undeva; și acolo să refaci lumea aceea nebună pe care, cu ochi strălucind, cu noduri în gât și cu poticniri, ți-a împărtășit-o la fiecare dintre întâlniri...

... trebuie să uiți un pic de tine; să te-ntorci în trecut cu totul și să ai inima tare, încât să te poți bucura de splendoarea omului din fața ta...

...trebuie să treci testul și să supraviețuiești privirilor din cap până-n picioare într-un amestec ideal de patern și curtenitor...

...trebuie să ai forța și neștiința măsurării timpului...

...trebuie să iei Personajul de braț ca în vremurile bune...”

Așa își începe Annie Muscă volumul despre Sebastian Papaiani. Cu o mărturisire. Cuprinzând peste 350 de pagini de text structurat în 24 de capitole și aproape 100 pagini cu fotografii, volumul relevă aspecte inedite din viața actorului, transformându-și subiectul, cu deosebită grijă pentru veridicitatea întâmplărilor relevate, într-un adevărat personaj. Un personaj aflat la vârsta mărturisirilor, presimțindu-și cumva trecerea în altă lume.

“Întâlnirile mele cu actorul au debutat în 2014, mai exact într-o seară de 4 martie la TAJ, un restaurant indian din Bucureşti, situat nu departe de casa actorului, unde acesta se simţea în largul lui, graţie frumoasei prietenii dintre el şi manager. Era seara în care actorul se decidea asupra biografului său, după ce mai „testase” câţiva jurnalişti. Sosisem înaintea lui, iar el de la distanţă, până să se apropie de masa la care stăteam, a strigat spontan, aşa cum îi era obiceiul: „Asta-i fata!!!” Şi exact în acea seară, am devenit părtaşă la povestea vieţii lui”, declara Annie Muscă într-un interviu pentru News.ro.

Pentru ca, doar doi ani mai târziu, în septembrie 2016, Bică, așa cum era poreclit Sebastian Papaiani, să părăsească această lume în urma unor probleme de sănătate.

Însă Personajul creionat cu atâta subtilitate de Annie Muscă a rămas și va rămâne pentru totdeauna. Vor rămâne și poveștile relatate cu umor și bonomie despre trainicele prietenii din copilărie, despre rădăcinile sale grecești și aromâne, despre neamuri și obiceiuri, despre iubirile adolescentine și nereușita primului mariaj, despre admiterea la Institutul de Teatru sau cum era să fii frate de cruce cu Ștefan Iordache. Despre cum era să împarți scena sau platoul de filmare cu Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Colea Răutu sau Ion Besoiu. Sau despre cum era să fii... Sebastian Papaiani.

Actorul. Omul. Artistul. Prietenul. Tatăl. Personajul. Roluri interpretate în viață cu aceeași măiestrie ca pe scenă. Iar noi, cititorii, avem privilegiul de a trece bariera nevăzută între toate aceste roluri pentru fi martorii unei existențe excepționale documentate cu precizie și ochi critic de Annie Muscă. Căci biografia lui Papaiani „De la început până la sfârșit” nu este doar o trecere în revistă a principalelor evenimente din viața celebrului actor, ci este o refacere minuțioasă a unei existențe privită atât prin lentila celor care l-au cunoscut și apreciat, cât și prin intermediul lungilor conversații-mărturisiri purtate de Papaiani cu Annie Muscă.

“Conversaţiile cu el erau savuroase, printre zgomot de tacâmuri, refrene şi arome indiene, iar naturaleţea lui îmi dădea deseori planurile peste cap. Nu de puţine ori mi-am abandonat lista cu întrebări, doar ca să-i las lui dreptul şi plăcerea de a povesti. Aşa am procedat aproape cu toate personajele mele, considerând că destăinuirile omului nu ar trebui fragmentate de prea multe întrebări”, mărturisea autoarea în interviul menționat.

Și astfel, ca într-un puzzle, imaginea lui Sebastian Papaiani se recompune singură într-un tot unitar. Dincolo de a se limita la ideea unei simple biografii, volumul reprezintă o lecție de viață, un exemplu de existență prodigioasă presărată cu amintiri, umor și sensibilitate.

Și pentru ca tabloul artistic să fie complet, cele peste 300 de note de subsol întregesc universul artistic atât de familiar lui Papaiani, oferindu-i cititorului ocazia să își amintească (sau să descopere!) numele unor oameni celebri ai epocii împreună cu micro-biografiile lor: regizori și actori, dramaturgi și scenografi, interpreți și compozitori de muzică de film sau de scenă.

“Cele 331 note de subsol au fost „un moft” al meu. Glumesc! Poate o... răzbunare pe faptul că nume de oameni de teatru, de cineaşti, de persoane care au trudit în spatele scenei sau în spatele camerelor de filmat nu mai apar pe nicăieri astăzi. M-am simţit datoare să le scot la lumină, să le pun în circuit, să le lansez în spaţiul virtual, să le aduc direct „în braţele” cititorului…”, declara Annie Muscă.

(w882)

Având solide studii în domeniu, Annie este absolventă a Facultăţii de Litere la Universitatea Miséricorde, din Fribourg, Elveția. Încă din 2008 s-a aventurat pe tărâmul neumblat aproape al biografiilor, gen literar care ascunde o imensă muncă de documentare, odată cu publicarea biografiei autorizate a lui Tudor Vornicu, prima dintr-o serie de volume dedicate unor oameni celebri precum: “Dan Mihăescu. Spovedania unui umorist”; “Dumitru-Dorin Prunariu – biografia unui cosmonaut”; “Ion Miclea, Povestea unui fotograf”, “Pantelie Ţuţuleasa. Întâlnire cu un alt fel de cineast”; “Dan Puican, Radioul este viaţa mea.”

A colaborat la proiectul “Ne auzim la Majestic” inițiat de Redacția Teatrul Național Radiofonic, iar din 2014, este autoarea rubricii “Remember” la Revista Teatrală Radio, un proiect Radio România Cultural, dedicat vieții teatrale românești și teatrului la microfon.

În perioada 2014-2016 a inițiat un proiect de cercetare în cadrul Agenției Spațiale Române, realizând monografia acestei instituții publicată sub numele “Agenția Spațiala Română (ROSA). Bilanț la un sfert de secol”.

(w882)

Și pentru că pasiunea pentru biografii îi permite să lucreze la mai multe proiecte în același timp, Annie Muscă le pregătește iubitorilor de cultură alte titluri care promit să fie la fel de incitante și care, momentan, se află în curs de apariție: “Irina Margareta Nistor. Zâmbet de cinema”, “Emil Botta. Actorul-poet”, 36 de actori în 365 de zile”.

Irninis Miricioiu

*

Surse foto: 9AM, News.ro, 24life, Agerpres

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Cel de-al treilea sezon „Biografii necesare”, din 31 martie, la TVR Cultural și TVR Internațional. Ileana Ploscaru Panait: Vom cunoaște oameni pentru care arta este un destin

Începând de duminică, 31 martie, la „Biografii necesare”, Ileana Ploscaru Panait îi invită pe telespectatori să descopere poveștile a zece ...