loader
Foto

"Români fără de Românie": un nou sezon al emisiunii „La un pas de România”

Primul episod din noul sezon al emisiunii „La un pas de România” a readus în actualitate destinul aproape tragic al românilor maramureșeni din dreapta Tisei, sâmbătă, 3 octombrie, ora 14.30, la TVR Internațional.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„LA UN PAS DE ROMÂNIA” ESTE SINGURA EMISIUNE TV DEDICATĂ ROMÂNILOR DIN COMUNITĂȚILE ISTORICE DIN JURUL ROMÂNIEI.

Primele șase ediții, care poartă titlul „Români fără de România”, sunt dedicate românilor din Maramureșul Istoric, din partea dreaptă a Tisei, Regiunea Transcarpatia – Ucraina.

(w882) gard de gr

Românii maramureșeni din dreapta Tisei, rămași mereu la marginea imperiilor, uitați la masa tratativelor internaționale, trăiesc acum cu teama asimilării.

(w882) granita ti

Statul ucrainean, profitând de politica molatecă pe care o are România în privința românilor de lângă graniță își impune din ce în ce mai mult regula naționalistă, ignorând tratate internaționale sau bilaterale.

(w882) granita

Stăpânii vremelnici ai acestor ținuturi și-au revendicat, de-a lungul secolelor, teritoriul cu tot ce însemna el: cu oameni, cu povești de viață, cu bogății naturale, cu peisaje uimitor de frumoase, cu biserici vechi de lemn cu turle înalte până la cer.

(w882) la margine

Fiecare „conducere” nou venită voia să-i schimbe cu forța pe oamenii locului. Pentru că nu prea le reușea, le-au impus limba, școala și obiceiurile. Le-au bombardat podurile, adică, legăturile lor cu frații din Sighet sau din satele de pe lângă.

Dar pe maramureșeni nu i-a oprit nimic. Treceau prin apa rece a Tisei și își duceau copiii în spate până la școlile românești din „capitala” întregului Maramureș, așa cum era recunoscut Sighetul Marmației.

Poveștile lor de viață le veți afla în acest prim episod difuzat sâmbătă 3 octombrie, de la ora 14.30 pe TVR Internațional.

(w882) filmare

***

Interviurile și mare parte din imaginile din noua serie „Români fără de Românie” au fost filmate în  noiembrie 2019, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, montajul și postproducția au fost realizate după încetarea stării de urgență.

Aici puteți accesa "Români fără de Românie" - partea a II-a

***

ECHIPA TV: imagine- Rudolf Szilagyi, sunet- Marius Stanciu, montaj – Nicoleta Georgescu, ilustrație muzicală – Cătălin Grigore, jurnalist  tv– Constantin Lupescu, realizator - Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...