„Revenirea acasă”, un documentar despre ziua înmormântării Regelui Mihai

TVR1 | actualizat: Joi, 06 Decembrie 2018
Casa de Producţie TVR propune miercuri, 5 decembrie, la ora 17.05, la TVR1, un documentar emoționant despre unul dintre cele mai grele momente din 2017 - 16 decembrie -  ziua înmormântării Regelui Mihai I.

Cele 11 zile dintre decesul Regelui Mihai I și înmormântarea sa vor fi, probabil, menționate în viitoarele manuale de istorie. Povestea lor trăită însă, și nu citită, a dat măsura respectului pe care acest popor l-a conservat şi l-a închinat unei personalităţi de excepție a istoriei sale.

(w640)

La fel ca organizatorii care răspundeau de protocol și de buna desfășurare a petrecerii Regelui Mihai pe ultimul drum, erau jurnaliștii, cameramanii, tehnicienii și responsabilii editoriali sau cei care aveau sarcini legate de producția de televiziune.

(w640)

Foto Ioana Chiriţă



În astfel de momente nu se simt nici frigul și nici oboseală. Mașinile încărcate cu cabluri, lumini și echipamente se îndreptau spre locurile de unde urmau să fie realizate transmisiunile în direct sau relatările jurnaliștilor. Într-un fel sau altul toți cei care se aflau în proximitatea evenimentelor purtau pe umeri greutatea doliului național.

(w640)

Prin acest documentar vom încerca să ne amintim cum s-au văzut acele zile de decembrie din spatele camerelor de luat vederi, din spatele ecranelor televizoarelor, alergând în întâmpinarea cortegiului sau intuind clipe care trebuie păstrate în tezaurul audio vizual al României contemporane.

(w640)

Multe sunt motivele pentru care ziua de 16 decembrie 2017 va rămâne ca o zi cernită cu durere, dar, în același timp, încununată de aura aparte pe care o dau demnitatea, discreția și dragostea pentru țară să a unui monarh autentic, cu adevărat unsul lui Dumnezeu. Le descoperiţi pe toate în documentarul semnat de Elena Dinu.

Demeter Andras Istvan, Coordonator cu atribuții de director Casa de Producţie a TVR, Cristian Zgabercea, manager de proiect, Laura Neagu, Horațiu Haralambie, Relu Calotă, operatorul care a stat în trenul regal și alți colegi implicați în transmisia maraton din ziua de 16 decembrie vor povesti cum a decurs o asemenea transmisiune.

Mihai Ovidiu Enea, Rafael Udriște, Sever Bârzan, Ciprian Dumea, Adrian Bodonea Florea și regizorul Paul Palencsar au surprins cu aparatul de filmat ce nu s-a văzut la televizor în timpul transmisiunilor.

(w640)

Foto Paul Palencsar