loader
Foto

Mircea Cantor, cel mai premiat artist român contemporan, la „Rețeaua de Idoli”

RECOMANDARI

Invitatul Irinei Păcurariu la „Rețeaua de Idoli” luni, 25 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, este și primul artist român care creează genți inspirate de motive tradiționale din Bihor pentru celebra casă de modă Dior.

 

Mircea Cantor, unul dintre cei mai cunoscuți artiști români pe plan internațional, a dus România în elita artei contemporane, fiind, probabil, cel mai aplaudat artist român de astăzi. Pictor, regizor, sculptor și desenator, artistul în vârstă de 47 de ani este singurul român laureat al Prix Marcel Duchamp (2011), unul dintre cele mai importante trofee acordate artiștilor contemporani, dar și al Premiului Ricard, care este și Premiul tânărului artist francez (2004).

(w882) TVR

Întrebat deseori dacă este român sau francez, Mircea Cantor oferă întotdeauna același răspuns, care a devenit parte din biografia oficială la toate expozițiile personale: „Mircea Cantor este născut în România și trăiește pe Pământ”. În întreaga sa artă, România este prezentă cu simbolurile ei fundamentale. Noduri și semne din Ardealul natal sau din satul bunicilor, care celebrează moștenirea culturală românească.

(w882) TVR

Invitatul Irinei Păcurariu la „Reţeaua de Idoli”, în ediţia difuzată luni, 25 noiembrie, de la ora 21:00, la TVR 2, a avut expoziții personale de la Paris la Philadelphia și din New York la Madrid. A studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar la 22 de ani a primit o bursă la Universitatea din Nantes. Acela a fost momentul în care a plecat în Franța, locul care avea să devină a doua lui țară. Mircea Cantor este Ofițer al Artelor, decorat de statul francez.

(w882) TVR

„Una dintre intervențiile emblema ale lui Mircea Cantor a fost la Atelierul Brâncuși din Paris. Și-a dorit să atragă atenția asupra felului în care România l-a tratat pe Brâncuși, prin comparație cu imensa moștenire lăsată de sculptor în Franța. El a fost cel care a pus diacritice numelui Brâncuși de la Centrul Pompidou, iar gestul lui, aproape banal, a căpătat valoare pentru că a făcut înconjurul lumii. Interventia, de o simplitate necăutată, a avut forța unui discurs. Unul mut”, spune Irina Păcurariu.

 

 
Balul nobililor la ”Istorii de bun gust”

Balul nobililor la ”Istorii de bun gust”

publicat: Luni, 09 Decembrie 2024

Balul boierimii române în scop caritabil a reluat o tradiție veche de peste 70 de ani a familiilor boierești din România, care donau pentru ...

Despre căsătorie şi mamele minore, într-o nouă ediţie „Născuţi în libertate”, la TVR 2

Cum se descurcă gălăţenii în competiţiile de dezbateri? Aflăm într-o nouă ediţie a emisiunii „Născuţi în libertate”, luni, 9 decembrie, de la ora ...

Muzicianul Alin Dincă, invitat la ”Aventura urbană”

„Orașe mici, povești necunoscute”. Acesta este motto-ul care ne ghidează să descoperim colțuri de Românie uitată. Petrecem 24 de ore într-un ...