loader

RECENZIE: Un roman unic - „Maestrul și Margareta”

RECOMANDARI

Pilat din Pont vorbind cu Yeshua Ha-Nazri, așa cum, peste aproape 2000 de ani, i-a văzut Mihail Bulgakov, în fabuloasa sa scriere, „Maestrul și Margareta”.

 

“- În orașul ăsta, de sărbători, se adună lume fel de fel: magicieni, astrologi, prezicători și ucigași, spuse, cu glas monoton, procuratorul, dar nu lipsesc nici mincinoșii. Tu, bunăoară, ești un mincinos. În rapoarte scrie negru pe alb: ai instigat gloata să distrugă Templul. Așa spun martorii.

-Acești oameni buni, începu arestatul, adăugând precipitat: hegemon, n-au carte și mi-au tălmăcit spusele anapoda. De altminteri, încep să mă tem că această rătăcire va dăinui multă vreme. Și asta numai pentru că se consemnează greșit ceea ce spun.”

Pilat din Pont vorbind cu Yeshua Ha-Nazri, așa cum, peste aproape 2000 de ani, i-a văzut Mihail Bulgakov, în fabuloasa sa scriere, “Maestrul și Margareta”; pentru mine, cel mai frumos roman al lumii.

Scriitorul rus, de origine ucrainiana, Mihail Afanasievici Bulgakov a început “Maestrul și Margareta” în 1930; l-a terminat 10 ani mai tarziu, chiar înainte să moară. Este o operă pe care a știut-o mereu pe de rost, cum îi plăcea să spună. Nu a văzut-o niciodată publicată.

Dilema celor doi scriitori moscoviți, care, în primăvara anilor ’30 se întrebau dacă există sau nu diavolul, pare a fi dezlegată. Margareta e cea care măsluiește ițele firului narativ, îndeaproape ajutată de misteriosul motan Behemoth. Aceeași Margareta gata oricând să-și vândă sufletul Satanei pentru a-și revedea iubitul, Maestrul, ocupat cu dialogul dintre Isus din Nazaret și Pilat din Pont.

Bulgakov a scris un roman care nu seamănă cu nici o altă scriere literară. E un fenomen, ironic, amuzant și melancolic. E ca și cum ai citi trei cărți de-o dată: vizita diavolului, ziua Judecății, dragostea dintre Maestru și Margareta.

De altfel însuși destinul autorului, Mihail Bugakov este marcat, aidoma romanului său, de satiră, fragilitate, iubire, tragism.

De profesie medic fiind, Bulgakov se dedică doar scrisului după ce scapă de o chinuitoare dependență de morfină. Are parte de trei povești de iubire, ultima soție fiind și cea care i-a servit drept model pentru Margareta. Pe masură ce faima lui începe să crească, apar și problemele. Regimul stalinist nu-l place. Trăiește la limita supraviețuirii, scrierile lui rămânând nepublicate.

Astăzi, Mihail Bulgakov și-a ocupat locul în galeria marilor scriitori ai lumii.

“Maestrul și Margareta”, romanul pe care îl recomandăm astăzi este, poate, doar cea mai cunoscută operă a sa (având, de altfel și adaptări de film).

Despre Bulgakov însă și ale sale “Ouă fatale”, “Diavoliada”, “Garda albă” ori “Inimă de câine” cu siguranță vom mai vorbi.

Ana Maria Sandu

***

sursa foto: tarkovskiana.ro

 

 

Duminică, 11 mai, de la ora 23:00, la TVR Cultural, vă invităm să urmăriți o ediție "Remix".

Umilirea în satul global și demonizarea femeii: Cazurile Yoko Ono și Monica Lewinsky (I)

Cum au fost percepute public și cum au fost portretizate în mass-media Yoko Ono și Monica Lewinsky? Așteptările societății din partea femeii și ...

„Schimbarea nu se face o dată la patru ani, ci constant. Zilnic”. Moldoveanca decorată de Regina Elisabeta a II-a, duminică, la „Brilliant”

Victoria Dunford, distinsă cu medalia British Empire pentru sprijinul persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, este invitata Loredanei ...