Programul Molière 2017: „Prețioasele ridicole”, la TVR 2 şi TVRi

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 25 Ianuarie 2017
Casa de Producţie TVR vă propune un spectacol realizat în 1973: la TVR 2 - luni, 16 ianuarie, ora 20:10 și luni, 22 ianuarie, ora 01:10, la TVRi - sâmbată, 21 ianuarie, ora 18:00: „Prețioasele ridicole”, de Molière.
Pretioasele ridicole

Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc în noaptea de 31 decembrie 1956 - 1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al TVR, din strada Molière nr. 2.

Despre prima emisie TVR am amintit la împlinirea a 60 de ani de existență a televiziunii publice.

Casa de Producție TVR este departamentul care propune și asigură continuitatea difuzării de spectacole tv pe toate canalele TVR. Sediul nostru este tot în strada Molière nr. 2.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière, s-a născut pe 15 ianuarie 1622. Pentru că ne place ”intuiția coincidențelor”, anul acesta vă invităm să îl celebrăm pe Molière așa cum știm mai bine – prin difuzarea unor montări ale scrierilor sale.

Așadar, începem programul Molière 2017!


Prețioasele ridicole

de Molière

un spectacol din anul 1973

Traducere: Alexandru Balaci

(w640) Pretioasel

În distribuție: Eugen Apostol, Mitică Popescu, Ion Musca, Boris Petroff, Catrinel Paraschivescu, Eugenia Balaure, Lucia Ștefanescu, Eronim Crișan, Radu Gheorghe, Șerban Celea, George Ulmeni.

Scenografia: Gheorghe Constantin

Costume: Georgeta Itigan

Redactor: Ioana Prodan

Regia artistică și adaptarea tv: Sanda Manu

Două fete ajung la Paris în căutarea vieții mondene și a soților potriviți. Visul lor este să se mărite bine, dar domnii prezentați nu le sunt pe plac, pentru că imaginea despre noblețe a tinerelor este profund distorsionată. Dați afară de domnișoarele înfumurate, doi nobili se răzbună trimițându- i la cele doua fete pe valeţii lor, deghizați în oameni de viță nobilă. Potrivire perfectă. Gustul total ridicol al valeților este în perfect acord cu nălucirile fetelor, acestea sunt pur și simplu năucite de vulgaritatea valeților și sunt aproape gata să se mărite cu ei.

(w640) Mitică Po

***

Program de difuzare:

TVR 2 - luni, 16 ianuarie, ora 20:10 și luni, 22 ianuarie, ora 01:10

TVR Internaţional – sâmbată, 21 ianuarie, ora 18:00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István