„Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, la sfârșit de săptămână la TVR

TVR.RO | actualizat: Luni, 22 Iulie 2019
Casa de Producție TVR v-a invitat să urmăriți „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, o producţie a Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova. Spectacolul a fost difuzat de vineri, 19 iulie, până duminică, 21 iulie, pe canalele TVR.
Profu de religie

Regia şi scenografia: Bobi Pricop

Distribuţia: Marian Politic, Dragoş Măceşanu, Romaniţa Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun

Echipa TVR:

Producţie: Cezarina Hărăbor, editor de imagine: Marius Rusitoru, director de imagine: Vlad Tănase, regizor muzical: Gabriel Scîrlet, regia tv: Gini Ignat, producător: Sînziana Miloşoiu.

Adevărul poate fi interpretat și manipulat în diverse feluri, astfel încât sensul său devine relativ. Credința într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăți. La ora de religie, profesorul le cere elevilor să spună care este definiția adevărului; de aici pornește o adevărată dispută și controversă: una dintre eleve, Mara, cu o imaginație peste media clasei, susține că adevărul este relativ și că fiecare om își are adevărul său.

După ora de religie, când Mara nu a putut să-și impună punctul de vedere, o convinge pe una dintre colegele sale, Anca, de faptul că profesorul de religie a atins-o într-un mod necuviincios pe genunchi. Este felul în care un copil își ia revanșa împotriva autorității, plutind între fantezia personală și realitatea mistificată.

Anca nu a văzut, de fapt, ce s-a întâmplat sau ce nu s-a întâmplat, dar se lasă manipulată de Mara să redea faptele povestite dirigintelui clasei. Familiile copiilor îngroașă confuzia, iar mass-media, din dorința de a da evenimentului propriu-zis un grad de veridicitate, va produce tulburări și confuzii în plus.

Reacția adulților potențează negativ confuzia copiilor într-o lume în care adevărul și minciuna se subminează reciproc. Este războiul tuturor contra tuturor.

(w640) Profu de r

Program de difuzare*:

TVR Internațional, vineri, 19 iulie, ora 23:00 (ora României)

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 20 iulie, ora 12:00

TVR 3: duminică, 21 iulie, ora 20:00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.