loader
Foto

„Profesioniştii" - In memoriam Bernard Pivot

O ediție In Memoriam a fost programată la TVR1 sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30. Puteți urmări dialogul Eugeniei Vodă cu Bernard Pivot, în emisiunea „Profesioniștii". Scriitorul și jurnalistul francez Bernard Pivot a decedat luni, 6 mai, la Neuilly-sur-Seine, la vârsta de 89 de ani.

 

Bernard Pivot (1935 - 2024) a vizitat de mai multe ori România, s-a aflat în București, Iași și în alte orașe la târguri de carte ori diverse evenimente culturale, atras de efervescența francofonă pe care a regăsit-o aici.

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 23.30 pe TVR1, v-am invitat să urmăriți un interviu de colecție acordat Eugeniei Vodă, în emisiunea Profesioniștii.

Bernard Pivot s-a născut la Lyon, la 5 mai 1935. După ce a studiat științe juridice și jurnalism, a scris în Le Figaro littéraire din 1958 în 1974.

A fost realizator și gazdă pentru emisiunile Apostrophes între 1975 şi 1990 şi Bouillon de culture între 1991 şi 2001, pe canalul Antenne 2. Pentru o scurtă perioadă, 2002-2005, a condus ultimul său proiect de televiziune Double Je, dedicat celor pentru care cultura franceză devenise a doua identitate - prin exil, francofilie sau mariaj.

După ce și-a încetat cariera pe micul ecran, s-a dedicat publicării de romane și memorii. Între 2014 şi 2019, Bernard Pivot a fost preşedintele juriului Goncourt care acordă anual prestigiosul premiu literar.

(w500) Les mots d

Printre cărțile lui: „100 mots à sauver", „100 expressions à sauver", „Les mots de ma vie", „Au secours! Les mots m'ont mangé", „...mais la vie continue", „Dictionnaire amoureux du vin", „Amis, chers amis".

Pasionat de cuvinte, de exactitatea și curățenia limbii, Pivot este cunoscut și pentru lansarea și susținerea campionatului de ortografie Les Dicos d’Or - sub acest nume din 1993, dar lansat în 1985. De altfel, cartea sa „Au secours! Les mots m'ont mangé" este un omagiu adus Dictării și Limbii Franceze.

Moștenirea lui Pivot include, fără îndoială, transformarea dictărilor în limba franceză dintr-un coșmar al elevilor într-o pasiune a francezilor și a tuturor francofonilor.

***

Surse: Program TVR, lemonde.fr, AFP

FILM.TVR.RO

Logo

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...