Producţia TVR „Buzunarul cu pâine", premiată la Gala Premiilor UNITER 2016

TVR.RO | actualizat: Vineri, 13 Mai 2016
Producţia TVR „Buzunarul cu pâine", de Matei Vişniec, în regia lui Tudor Chirilă, a câştigat „Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv”. Gala a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD şi TVR+ în 9 mai.

Cea mai importantă gală a teatrului românesc a ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie. Premiile UNITER s-au decernat la Oradea. Două producţii ale TVR au fost nominalizate, iar una dintre ele a câştigat „Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv". Gala a fost transmisă în direct de TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Zece premianţi, 32 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din toată ţara au fost, luni seară, la Teatrul „Regina Maria" din Oradea pentru a sărbători performanţa în teatrul românesc.

Cea mai bună piesă a fost desemnată „Clasa noastră" de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi, de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de Marian Râlea pentru rolul Tullius din spectacolul „Marmură", în regia Yuri Kordonsky, de la Teatrul Bulandra, din Bucureşti.

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost desemnata Emilia Dobrin pentru rolul Elena din „Casa cu pisici", în regia Radu Iacoban, de la Teatrul Mic din Bucureşti.

Cel mai bun regizor a fost Radu Afrim pentru regia spectacolului „Tihna”, de la Teatrul Naţional Târgu-Mureş.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, s-a acordat Premiul de Excelenţă lui Gigi Căciuleanu, iar Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei i-a fost decernat lui Eugen Ţugulea. Lista completă a premiilor UNITER 2016 poate fi consultată aici.

Pentru cel mai bun spectacol de teatru tv, au fost două nominalizări: „Buzunarul cu pâine", de Matei Vişniec, în regia Tudor Chirilă şi „Femeia perfectă" de Jean Barbier, regia Marius Bodochi. Ambele piese sunt producţii ale Televiziunii Române. Premiul a fost câştigat de „Buzunarul cu pâine".

(w640)

Gala Premiilor UNITER a fost transmisă în direct la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+, pe canalul oficial de YouTube al Televiziunii Române şi pe uniter.ro. Gala poate fi revăzută intergral pe TVR+.