Portret In Memoriam Gheorghe Cozorici

TVR.RO | actualizat: Luni, 25 Noiembrie 2019
La 26 de ani de când a plecat dintre noi, ne amintim de Gheorghe Cozorici într-un Portret programat duminică, 24 noiembrie, la ora 21.29, pe TVR 3.  

Continuăm difuzarea seriei de portrete IN MEMORIAM. Săptămâna aceasta, vă propunem să ne amintim de Gheorghe Cozorici (16 iulie 1933 - 18 decembrie 1993).

Gheorghe Cozorici s-a născut pe 16 iulie 1933, în localitatea Arbore, judeţul Suceava. A absolvit Institutul de Artă Dramatică din Bucureşti în anul 1956, făcând parte din renumita „promoţie de aur''.

Imediat după absolvire, grupul de actori alcătuit din Gheorghe Cozorici, Amza Pellea, Silvia Popovici, Constantin Rauţki, Victor Rebengiuc, Dumitru Rucăreanu şi Sanda Toma a mers la Teatrul Naţional din Craiova, însoţindu-l aici pe regizorul Vlad Mugur. Pe scena Teatrului Naţional din Craiova, Gheorghe Cozorici a jucat, între altele, în spectacolul „Bărbierul din Sevilla'', de Pierre Beaumarchais şi tot aici, la vârsta de 24 de ani, l-a interpretat pe Hamlet.

(w640)

Din 1959, vreme de peste trei decenii, Gheorghe Cozorici a putut fi admirat „pentru felul lui unic de a îmbrăca profunzimile rolului, cu eleganţă şi sobrietate, cu o voce de neuitat, în numeroase spectacole'', după cum se reamintea într-un comunicat din 2015 al Teatrului Naţional din Bucureşti.

(w640)

În film a colaborat cu importanți cineaști români: Mircea Mureșan, Mircea Drăgan, Liviu Ciulei, Sergiu Nicolaescu, Francisc Munteanu, Mircea Daneliuc. Realizează creații monumentale în „Ștefan cel Mare”, „Pădurea spânzuraților”, „Moartea unui artist”.

(w640)

Se spune că Gheorghe Cozorici putea recita ore întregi versuri scrise de Mihai Eminescu. Cei mai norocoși dintre spectatori își amintesc, cu siguranță, de Cozorici recitând Scrisoarea III.

***

Echipa TVR:

Pps: Cornel Ciuleanu

Montaj: Constantin Marciuc

Imagine: Mihai Buzura

Producător: Cătălin Mireuță

Realizator: Daniela Ciolan

Despre Gheorghe Cozorici au povestit, în Portretul difuzat la TVR 3 pe 24 noiembrie, actorii Costel Constantin, Claudiu Bleonț, Mircea Rusu, Mihai Niculescu.

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

***

Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.