"Plicul", un spectacol din Arhiva de Aur TVR

TVR.RO | actualizat: Marţi, 02 Iulie 2019
Luni, 1 iulie, pe TVR 1, de la la ora 22:10, urmăriţi un spectacol din Arhiva de Aur TVR: "Plicul", de Liviu Rebreanu, o producţie din anul 1974.

În distribuție: Dorina Lazăr, Octavian Cotescu, Valentin Plătăreanu, Cornel Vulpe, Marian Hudac, Vali Cioș, Mitică Iancu, Hamdi Cerchez, Mona Cherebețiu, Constantin Rășchitor, Alexandru Hasnaș, Petre Gheorghiu.

Imagine: Edviga Adelman, Constantin Lungu, Alexandru Condurache

Scenografia: Georgeta Ițigan

Regia artistică: Nicoleta Toia

Piesa de teatru "Plicul" de Liviu Rebreanu, scrisă în 1923, este o satiră a corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie, o abordare cu umor a moravurilor societăţii româneşti.

Personajul principal al piesei este... plicul - mai întâi plicul în care soţia primarului primeşte o declaraţie de dragoste de la şeful gării; apoi plicul în care un ziarist local primeşte bani pentru a scrie un articol "la comandă" despre o anume fundaţie a femeilor condusă de soţia primarului ori despre porcii pe care trebuie să-i vândă naşul acesteia; urmează plicul cu bani primit de un inspector pentru a se face că nu observă neregulile de la gară; plicul (tot cu bani) pe care îl primeşte şeful gării pentru a da aprobarea ca nişte vagoane să transporte lemnele necesare oraşului.

Acţiunea se petrece în 1922, iar personajele principale sunt Jean Arzăreau, primarul orăşelului în care se petrece acţiunea, Victoriţa - soţia lui, Constantin Hurmuz - naşul celor doi, Nicolae Flancu - cumnatul primarului, ziaristul Albeanu, Gheorghe Galan - şeful gării, Haralamb Minta - inspector.