loader
Foto

Fellini la TVR 3 - „Opt și jumătate", film autobiografic și multipremiat

Pe 28 noiembrie, de la ora 23:00, la TVR 3 și online pe TVR+, puteți urmări filmul lui Federico Fellini din 1963 „ Opt și jumătate” (8 1/2 – Otto e mezzo).

 

Drama autobiografică îl are în centru pe Guido, un faimos regizor, personaj conceput ca un alter ego al lui Fellini. Când artistul suferă de un blocaj chiar pe platoul de filmare, pleacă incognito într-o staţiune balneară, dar nu reuşeşte să scape multă vreme de agitația lumii din care provine. Producătorul şi scenaristul filmului, soţia şi amanta reapar în peisaj.

Guido se refugiază atunci în mintea lui, evenimentele din lumea concretă se împletesc cu fanteziile regizorului, iar graniţa dintre vis şi realitate dispare.

(w882) Mastroiani

Când Fellini a turnat acest film, titlul lui era „La Bella Confusione”. A devenit „Opt și jumătate” pentru că este al optulea film…și jumătate pe care îl avea în palmares la acel moment, numărându-l inclusiv pe acesta, alte șase lungmetraje, două scurtmetraje parte din „Boccaccio 70” și un film coregizat cu Alberto Lattuada (ultimele trei segmente fiind considerate de Fellini câte o jumătate de film).

(w882) Mastroiani

„Filmul este povestea poetică a imposibilității reale, resimțite de un spirit contemporan, de se agăța de consolările ce le poate oferi o certitudine unitară. Tocmai în desfășurarea acestei dezordini își caută el salvarea." - Brunello Rondi, 1965.

Capodopera lui Fellini a câștigat numeroase premii, între care două Oscaruri, pentru cel mai bun film străin și pentru costume, și Marele Premiu la Festivalul Internațional de la Moscova din 1963. La premiile Oscar a mai avut trei nominalizări - pentru regie, scenariu și decoruri.

(w882) Pat

În distribuție apar Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale, Rossella Falk, Caterina Boratto, Sandra Milo. Scenariști - Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi; Director de imagine - Gianni Di Venanzo; Decoruri - Vito Anzalone; Costume - Piero Gherardi.

(w882) Scara

***

Programul filmelor de la TVR 3 poate fi urmărit aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...