O nouă întâlnire în afara cutiei

TVR.RO | actualizat: Joi, 21 Iunie 2012
TVR va proiecta marţi, 28 februarie 2012, la sediul Fundaţiei Friends For Friends (FFFF), un reportaj dintr-un serial produs de TVR despre migrarea creierelor şi a tinerilor valoroşi.  

Irina Păcurariu (foto 1), autoarea reportajelor, a filmat, timp de câteva luni, în diverse universităţi de prestigiu din lume - Oxford, Harvard, MIT (Massachusetts Institute of Technology), Stanford, Princeton şi Yale. „A fost un tur de forţă, o adevărată vânătoare de adevăruri despre o generaţie născută după 1990", dezvăluie Irina. „Ne-am fixat pe ideea că exportăm inteligenţă, dar, de fapt, ştim foarte puţine despre ei - cine sunt, de unde au plecat, ce speră aceşti români pentru care complexul de a se fi născut într-un oraşel oarecare din estul sălbatic nu a existat niciodată. Sunt tineri care nu doar că ştiu ce vor, dar, mai mult decât orice, luptă să şi dobândească", adaugă Irina.

Realizatoarea promite că vom descoperi caractere incredibile, greu de bănuit la vârste atât de tinere. „Surprinzător, cei mai mulţi dintre ei nu sunt olimpici. Mulţi nu aveau bani de drum când au făcut cereri de admitere, iar alţii nu aveau nici măcar paşaport".

Proiecţia va fi urmată de o dezbatere moderată de Irina Păcurariu. La discuţii vor participa Alexandru Lăzescu, preşedinte-director general al TVR, şi studenţi de la diferite facultăţi din România.

Evenimentul face parte din proiectul Întâlniri în afara cutiei, lansat de TVR, în noiembrie 2011, în parteneriat cu Fundaţia Friends For Friends. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr.

Materialele jurnalistice realizate de Irina Păcurariu vor fi difuzate pe canalele TVR, cel mai probabil, în grila de primăvară.

*În newsletterul următor vom prezenta concluziile ce au urmat dezbaterii, un material video şi mai multe fotografii de la eveniment.

Despre Fundaţia Friends For Friends (FFFF)

Fundaţia Friends For Friends (FFFF) este o fundaţie care crede în puterea creativităţii, în sens mai larg, a inovaţiei. FFFF este un spaţiu de excelenţă. Adună oameni pasionaţi de creativitate, cu expertiză şi competenţe. Rolul FFFF este să pună la dispoziţia comunităţii instrumente şi experienţe unice, care să permită României să devină un brand care contează şi al cărui motor principal este creativitatea românilor. Printre proiectele FFFF se numără Superscrieri, Lobul Creativ, Biblioteca, Expo Ciorne 1.0.

Despre proiectul Întâlniri în afara cutiei

Proiectul Întâlniri în afara cutiei, realizat de TVR în parteneriat cu Fundaţia Friends For Friends (FFFF), a debutat în noiembrie, cu proiecţia unui documentar de istorie politică - Povestea Sovietelor (The Soviet Story) (foto 2) (despre care am scris aici).

Proiecţia a fost urmată de o dezbatere cu tinerii prezenţi - studenţi la istorie, ştiinţe politice şi litere -, pe marginea adevărurilor istorice puse în lumină de acest documentar, ce compară într-o manieră autentică şi complexă ororile comise de regimul fascist şi de cel comunist. Moderatori au fost Cătălin Ştefănescu (foto 3), gazda emisiunii Garantat 100%, un program premium al televiziunii publice, şi Armand Goşu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinte Politice, Universitatea  Bucureşti.

„O dezbatere super! TVR chiar ne oferă oportunitatea de a face schimb de idei, cu acest spaţiu de dezbatere" - aceasta a fost una dintre primele reacţii ale tinerilor, venite după proiecţia filmului documentar Povestea Sovietelor.

Proiectul Întâlniri în afara cutiei va continua dialogul cu tinerii la mansarda FFFF. Prin acest proiect, TVR îşi propune să devină o platformă de dialog şi dezbatere, pe subiecte variate de interes pentru publicul tânăr

adela.stirbescu@tvr.ro