Nathalie Labourdette, EBU: „Televiziunile publice vor supravieţui şi se vor dezvolta doar cu sprijinul societăţii civile"

| actualizat:
TVR-art.jpg
e5.jpg
t1.jpg
z1.jpg
TVR-art.jpg
e5.jpg
t1.jpg
z1.jpg
Bucureşti, 10 martie 2011

Oficialul EBU a apreciat dialogul dintre serviciul public de televiziune şi societatea civilă din România

Nathalie Labourdette, Head of International Trainning Unit al European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor şi radiourilor publice din Europa - a declarat ieri, în cadrul unei vizite la TVR, că „televiziunile publice vor supravieţui şi se vor dezvolta doar cu sprijinul societăţii civile şi al publicului."

Ea a făcut afirmaţia într-o dezbatere cu reprezentanţi ai TVR, ai Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi ai presei, despre modul în care serviciile publice ar trebui să se reinventeze în contextul evoluţiei tehnologiilor, care schimbă fundamental deprinderile de consum media. Dezbaterea a fost organizată de TVR şi a urmat unui seminar intern despre rolul platformelor sociale media - bloguri, Facebook, Twitter, Youtube - în jurnalismul contemporan.

„Trebuie să faceţi lobby puternic şi să utilizaţi toate mijloacele disponibile pe piaţa media, cum ar fi reţelele sociale", a spus Nathalie Labourdette.

Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al TVR, a subliniat la rândul său transformarea accelerată a mass-media „În fiecare an apar noi tehnologii - Video-on-Demand (VOD), HD (High-Definition), 3D ş.a.m.d. - care schimbă radical modul în care se face jurnalismul de televiziune, dar şi businessul de media. Încercăm să rămânem conectaţi la realitatea internaţională, prin training-uri, dezbateri, internship-uri."

Simultan, a continuat Lăzescu, TVR face demersurile necesare în vederea digitalizării. În acest sens televiziunea publică va acorda o importanţă specială dezvoltării TVR HD.

„În noul context mediatic, televiziunile publice nu vor putea supravieţui decât dacă reuşesc să redevină în totalitate un spaţiu public de dezbatere", a spus Ioana Avădani, director executiv al CJI, una dintre cele mai influente organizaţii media din România, prezentă la întâlnirea cu oficialul EBU. „Este în interesul tuturor ca dezbaterea publică să se ţină pe teren neutru şi pe teme relevante. Asta trebuie să ofere astăzi un serviciu public de media", a spus Avădani.

„Mă bucur să văd că aici există dezbatere şi dialog între societatea civilă şi serviciul public de televiziune. Vă felicit pentru acest lucru", a conchis Nathalie Labourdette, care, prin activitatea de training pe care o coordonează la EBU, facilitează accesul profesioniştilor media la o mai bună cunoaştere a schimbărilor tehnologice şi comerciale, astfel încât aceştia să îşi valorifice mai bine talentul creativ.

Din 1999 de când există, EBU International Training Unit a pregătit peste 3.600 de oameni din media, din 27 de ţări.

***

Despre TVR:

Televiziunea Română are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale (www.tvr.ro). Deţinem şi un canal experimental, care emite în sistem High Definition: TVR HD. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994 (http://www.tvr.ro/articol_organizatie.php?id=61903). Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Principala sursă de finanţare a televiziunii publice o reprezintă taxa TV, care în acest moment este cea mai scăzută din Uniunea Europeana, adică 4 lei/familie lunar. Fondurile pe care televiziunea română le primeşte de la bugetul de stat merg în proporţie de 98% direct către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, pentru transmisia terestră.

Suntem afiliaţi la cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul audio-vizualului, ceea ce ne oferă un avantaj competitiv în materie de calitate a producţiilor pe care le difuzăm: EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), Arte France, IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

***

Pentru mai multe informaţii despre EBU International Training Unit şi Nathalie Labourdette, accesaţi:

http://www.ebu.ch/en/union/ebu_at_work/nathalie_labourdette.php

http://www.media-and-learning.eu/2010/node/241/lightbox2.html

Dacă vreţi să fiţi conectaţi în timp real cu Televiziunea Română, ne puteţi urmări aici:

Facebook: www.facebook.com/televiziunea.romana

Twitter: http://twitter.com/_TVR

***

Pentru alte informaţii, vă rugăm să ne scrieţi la: comunicare.corporate@tvr.ro