loader
Foto

Galerie foto

"Motivați să lupte", sâmbătă la TVR Internațional

Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 14.30, a debutat un nou sezon al emisiunii "La un pas de România", singura emisiune tv din România dedicată comunităților istorice de români din jurul țării.

 

Melania Trifu și echipa ei au fost în Regiunea Cernăuți din Ucraina și au strâns trei povești de viață ale românilor care trăiesc în Bucovina de Nord.

Primul episod aduce în actualitate efectele Legii educației din Ucraina, lege care de doi ani limitează din ce în ce mai vizibil dreptul românilor de a avea învățământ în limba maternă.

(w882) La un pas

Folosirea limbii române în Ucraina este şi în acest an pusă sub sabia lui Damocles. În luna iulie a fost adoptată o lege care ar impune vorbirea în limba ucraineană în toate instituţiile de stat. În consecinţă, şcolile cu predare în limba română din Regiunea Cernăuţi pot avea şi ele de suferit.

(w882) La un pas

La începutul acestui an şcolar, trei dintre cele mai vechi şcoli cu predare în limba română din Cernăuţi au ţinut prima pagină a ziarelor româneşti şi ucrainene. Părinţii elevilor români spun că acestea ar fi putut fi transformate în şcoli cu predare în limba ucraineană, sau mai rău, ar fi putut fi închise de către autorităţile locale din Cernăuţi.

(w882) La un pas

Preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat într-o emisiune difuzată în luna august a acestui an că va schimba legea privind minorităţile de pe teritoriul Ucrainei, fapt ce a dat mari speranţe etnicilor români din Ucraina.

Realizator: Melania Trifu


FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.