loader
Foto

„Mic dejun cu un campion”: În atelierul pictorului Ilie Boca

Sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 10:00, la TVR 2 şi online pe TVR+, puteți urmări la „Mic dejun cu un campion” o ediție despre artă și artist. Daniela Zeca Buzura a fost la Bacău, unde a vizitat atelierul pictorului Ilie Boca.

 

Suntem privilegiaţi că printre contemporani se numără încă personalităţi creatoare, civice, morale de talia pictorului Ilie Boca. Cu o cuminţenie care vine din rădăcinile sale ţărăneşti, cu o vrednicie demnă de toată lauda, cu o privire mereu la două capete – în tradiţiile moştenite şi în responsabilităţile viitorului – Ilie Boca a fost dintotdeauna, fără să ştie măcar, o ’’vedetă’’, cum le place celor de astăzi să spună.

(w882) Vulcan

Dar el nu s-a considerat niciodată aşa. Cred că nu i-ar plăcea deloc termenul. Este prea gol de substanţă. Dar un om al cetăţii cu răspunderi şi rosturi, calculat parcurse de-a lungul unei întregi vieţi, da. Aşa cred că i-ar plăcea, deşi sunt convinsă că şi acum, la o vârstă venerabilă, l-ar încurca puţin.

Pentru că, întreaga sa viaţă, Ilie Boca n-a făcut decât ceea ce a simţit că trebuie să facă: o familie frumoasă, o carieră artistică recunoscută, o tabără de poveste la Tescani – dar nu numai ea – o filială a Uniunii Artiştilor Plastici redutabilă ca activitate artistică şi foarte eficientă economic, o reţea de conexiuni artistice şi, mai presus de toate, un colectiv de tineri artişti care au venit în valuri la Bacău, unde au găsit cele mai bune condiţii de lucru şi de afirmare.

Ateliere, spaţii de expunere, materiale de lucru de la fabrica de hârtie Letea, tabere de creaţie, o ambianţă în care artistul era recunoscut şi respectat ca unul dintre liderii comunităţii, colecţionari interesaţi de creaţia artiştilor, toate acestea i se datorează în cea mai mare măsură lui Ilie Boca.

(w882) Assisi

Iar lui i se părea  firesc să fie aşa, fără ostentaţie şi condiţionare. Dar nu se putea să nu fii contaminat iremediabil de spiritul său ludic, ambiţios, ferm şi totuşi, relaxat. Chiar şi astăzi, când multe dintre aceste repere s-au estompat, spaţiul artelor majore care era Bacăul n-a dispărut cu totul sub putregaiul unor interese meschine şi distructive.

(w882) Cluj

Ne-a împărtăşit şi nouă povestea vieţii şi a creaţiei sale la o cafea turcească în atelierul său luminat precum într-o altă lume.

***

Ediția a fost difuzată în premieră în data de 20 mai 2017.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Eurovision 2024: Artiștii celei de-a 68-a ediții a Concursului Muzical Eurovision își încep călătoria spre Malmö

Repetițiile pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision sunt la doar câteva zile distanță, iar artiștii au început călătoria ...

Despre scenariu original vs. ecranizare, scenarist vs. regizor/autor, la „CineSens” cu Magdalena Stanciu, în 26 aprilie, la TVR Cultural

Invitații Magdalenei Stanciu în cea de-a treia ediție a emisiunii „CineSens” sunt scenarista Oana Răsuceanu și regizorii Stere Gulea, Marian ...