loader
Foto

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș. Vineri, 26 aprilie, de la ora 13:30, s-a difuzat la TVR 3. A doua parte: marți, 30 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș și vineri, 3 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

 

.

.
Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din Sibiu a găzduit, în toamna anului trecut, o expoziție retrospectivă a artistei plastice sibiene, Olimpia Coman-Sipeanu.

(w882) Olimpia Co

Expoziția a fost vernisată în prezența unui număr mare de prieteni și colegi și a marcat aniversarea a 70 de ani pe care artista i-a împlinit.

(w882) Olimpia Co

„Culoarea cea de toate zilele” și-a intitulat Olimpia Sipeanu expoziția aniversară. Sintagma face trimitere către „pâinea noastră cea de toate zilele” din cea mai puternică rugăciune creștină „Tatăl nostru”. Expoziția - ca o rugăciune și paralela dintre culoare și pâine reflectă intenția mărturisită a artistei: în aceste vremuri tulburi, pline de violență și suferință, Olimpia Sipeanu a ales să celebreze bucuria, lumina, vibrația care decurge din ele, a ales să dea un sens devenirii spirituale prin culoare.

(w882) Olimpia Co

După absolvirea Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca – specializarea Teoria Artei ca șefă de promoție pe țară, artista Olimpia Coman-Sipeanu a desfășurat o bogată activitate expozițională participând din 1976 și până azi la numeroase Saloane județene, interjudețene și naționale. Dar, cariera sa profesională nu s-a oprit doar la desen și pictură.

(w882) Olimpia Co

Este absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București – specializarea Muzeologie, doctor în istorie-etnologie și expert în conservarea și restaurarea operei de artă. În aproape 30 de ani, a restaurat numeroase bunuri de patrimoniu (icoane pe lemn și sticlă, iconostase, pictură murală), atât individual cât și în echipe pe care le-a coordonat. Ca o încununare a carierei sale profesionale, meseria de dascăl a îmbrățișat-o cu același entuziasm cu care pictează sau restaurează opere de artă.

(w882) Olimpia Co

„Culoarea cea de toate zilele” - expoziția retrospectivă, aniversară a Olimpiei Coman Sipeanu este darul pe care și l-a făcut, dar și bucuria dăruirii de frumos și lumină privitorilor, iar lucrările artistei devin surse de inspiraţie sau de studiu pentru generaţiile care urmează.

(w882) Olimpia Co

Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș și vineri, 26 aprilie, de la ora 13:30, la TVR 3.

(w882) Olimpia Co

A doua parte: marți, 30 aprilie, de la ora 18:20, la TVR Târgu Mureș și vineri, 03 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.

Producător și realizator: Petronela Moraru

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Învierea, unire în biserică, cu părintele Sorin Zahiu, la TVR 3

Mărturisirea de credință vine de dincolo de granițele României, din comunitatea de români din Atena, Grecia. Descoperiți Taina Zilelor Mari, ...

România are un „Vis la Paris”. Sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice se dezvăluie la TVR 1

Timp de 12 săptămâni, în fiecare seară de vineri urmărim o emisiune cu şi despre sportivii calificaţi la Jocurile Olimpice Paris 2024. Situaţia ...