„Exodul. O tragedie siriană”: Medaliat cu aur de Asociaţia Corespondenţilor ONU

TVR.RO | actualizat: Miercuri, 30 Martie 2016
Realizatorul TVR Marian Voicu a câştigat Medalia de aur la UNCA * (United Nations Correspondents Association) - Premiile Asociaţiei Corespondenţilor Organizației Naţiunilor Unite.

Realizatorul TVR Marian Voicu a câştigat Medalia de aur la UNCA* (United Nations Correspondents Association) - Premiile Asociaţiei Corespondenţilor Organizației Naţiunilor Unite, care vor fi decernate în cadrul unei ceremonii, luni, 14 decembrie, la New York. Gazda serii va fi Ban Ki-moon, secretarul general ONU.

Medalia de aur - Memorial Ricardo Ortega pentru mass-media reprezintă, astfel, recunoaşterea la cel mai înalt nivel a valorii documentarului Televiziunii Române,  „Exodul. O tragedie siriană”.

Alături de Marian Voicu de la TVR, medalie de aur a mai obţinut Angela Rodicio de la TVE, televiziunea naţională spaniolă, în timp ce cunoscuta jurnalistă Christiane Amanpour, de la CNN, a primit una dintre medaliile din argint.

„E o veste excelentă. UNCA este o asociaţie globală prestigioasă, înfiinţată în 1948. Evident, e măgulitor să ştii că, măcar pentru o seară, eşti cu o treaptă mai sus decât Christiane Amanpour. Îmi pare bine pentru premiu, îmi pare rău că toate temerile pe care le exprimam în 2014 privind exodul sirian s-au adeverit", a spus Marian Voicu.

„Exodul. O tragedie siriană”, difuzat în premieră la TVR 1 în 10 ianuarie 2015, este primul documentar TV realizat de o echipă de jurnalişti din România despre criza refugiaţilor sirieni şi palestinieni din Liban. Pentru documentar, Marian Voicu (producător) şi Andrei Coruţ (imagine) au filmat, în vara şi toamna anului 2014, în Liban şi România şi a fost pentru prima oară când o televiziune din România a prezentat într-un material amplu criza refugiaţilor sirieni.

„Am înregistrat mărturiile refugiaţilor sirieni şi palestinieni (refugiaţi în Siria după războiul din 1948): aproape fiecare familie pierduse pe cineva în război. Cele mai întâlnite situaţii erau cele în care femeile au părăsit Siria însoţite doar de copii - soţii muriseră sau rămăseseră să lupte în Siria. Relatările lor despre atrocităţile comise de armata siriană sunt inimaginabile: de la bombardarea locuinţelor şi folosirea armelor chimice până la torturi şi violuri“, spune realizatorul documentarului „Exodul. O tragedie siriană”.

Documentarul poate fi urmărit pe platfoma tvrplus.ro, aici

Imagini de la ceremonia de decernare a premiilor de la New York vor putea fi urmărite pe TVR 1 şi TVR Internaţional.

 

*Asociaţia UNCA urmăreşte activitatea jurnalistică din media - online, TV şi radio  - care acoperă aspecte umanitare şi de dezvoltare ale ONU.

Juriul UNCA 2105: Din juriu fac parte David Andelman (World Policy Journal), Antonio Carlucci (L’Espresso), Prof. Lonnie Isabel (CUNY Graduate School of Journalism), Chris Sullivan (Associated Press), Georges Leclere (LGMA), Rory O’Connor (Globalvision), Ian Williams (Tribune London). Premiile UNCA sunt acordate anual jurnaliştilor şi corespondenţilor din media care se ocupă de aspectele umanitare acoperite de agenţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Despre Marian Voicu

Jurnalist al Televiziunii Române din 1996, Marian Voicu prezintă, în fiecare joi, de la ora 10.00, emisiunea „Românii de lângă noi”. Cele mai recente documentare realizate de Marian Voicu sunt „Tezaurul românesc de la Moscova – inventarul unei istorii de 100 de ani” şi „Povestea românilor din laboratoarele americane” şi „Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor, spusă de ei înşişi", acesta din urmă difuzat pe TVR 1 în luna septembrie, 2015.