loader
Foto

„Marile epidemii”, un documentar actual despre o problemă actuală

Producţie Slovenia 2020, documentarul „Marile epidemii” face o trecere istorică prin epidemiile cu care s-a confruntat Slovenia de-a lungul timpului, până la pandemia contemporană. Documentarul s-a văzut la TVR 1 luni, 20 septembrie, ora 23.30.

 

Până la pandemia contemporană, teritoriul sloven a fost lovit de mai multe epidemii, care s-au soldat cu nenumărate victime. Cele care au înregistrat număr record de morţi au fost cea de ciumă, din secolul al XIV-lea, cea de holeră, adusă de trupele ce se întorceau din India în secolul al XIX-lea, şi cea de gripă spaniolă, de la finele Primului Război Mondial. Aflăm mai multe în documentarul Marile epidemii  - (UN)KNOWN CHAPTERS OF SLOVENIAN HISTORY: GREAT DISEASES), Slovenia, 2020, regia - Franc Arko, scenariul - Tatjana Markošek, programat de TVR 1 luni, 20 septembrie, de la 23.30.

(w882)

(w882)

(w882)

La mijlocul anilor 1300, Europa a fost devastată de o epidemie ce a cauzat mortalitate masivă, ciuma fiind cea mai infecţioasă boală de până atunci. A fost fatală pentru o treime din populaţia vremii şi a schimbat radical cursul istoriei europene. Nimeni nu se putea considera scutit de acea boală, fie că era vorba despre oameni ai bisericii, regi sau regine, burghezi sau oameni sărmani, nici măcar copii. Holera, care a izbucnit în India, a fost adusă în regiunea Carniola, în principal de către trupele care au trecut pe acolo. La început, autorităţile au închis graniţele în încercarea de a preveni răspândirea bolii, dar această măsură de protecţie s-a dovedit prea radicală, ineficientă şi, în cele din urmă, prea costisitoare. Avea efecte dezastruoase pentru economiile locale. Imperiul Habsburgic a abandonat măsura în valurile epidemice ulterioare.

(w882)

(w882)

Gripa spaniolă a făcut ravagii în lume între 1918 şi 1920 şi a cauzat moartea a 5% din populaţia planetei, între 50 şi 100 de milioane de oameni. A rămas gravată în memoria colectivă drept una dintre cele mai teribile boli care a lovit umanitatea.

(w882)

(w882)

(w882)

Cu toate acestea, pandemia de gripă spaniolă poate fi descrisă drept „elefantul din cameră” în istoriografie, cel care a rămas neobservat de foarte mult timp.... Istoricii din întreaga lume au început să studieze gripa spaniolă cu seriozitate abia după 1998.

(w882)

Prezentarea documentarului pe care îl vedem la TVR 1 luni, 20 septembrie, de la ora 23.30, este realizată de Dr. Katarina Keber, cercetător al istoriei medicale sociale la Institutul de Istorie Miko Kos al Centrului sloven de Cercetare al Academiei de Ştiinţe şi Arte.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...