TVR1: „Cum am trăit într-o pădure”, documentar premiat la Gala Prix CIRCOM

TVR.RO | actualizat: Duminică, 23 Mai 2021
„Cum am trăit într-o pădure”, documentarul realizat de Dite Dinesz și declarat „Cel mai bun dintre cei buni” la Gala Prix CIRCOM 2021, este programat la TVR1 pe 22 mai, de la ora 21.00.
Dite CIRCOM

Pentru prima oară, o producție românească obține Marele Premiu la Gala Prix CIRCOM acordat de CIRCOM - European Association of Regional Television - organizaţie care reuneşte 376 de staţii TV din 38 de ţări şi premiază anual cele mai bune producţii ale acestora. Juriul internațional a decis că documentarul „Cum am trăit într-o pădure” realizat de Dite Dinesz  (TVR Timişoara), în seria „Izolaţi în România”, este „Cel mai bun dintre cei buni”.

(w640) Dite CIRCO

„E greu să crezi atunci când eşti într-o pădure, când ţi-e frig sau teamă că nu mai întâlneşti oameni, că va veni o zi ca aceasta... cu aplauze din toată Europa, cu dovada că oamenii noştri din munţi au multe de spus, că viețile lor nu au trecut în zadar, în tăcere, în păduri”, declară Dite Dinesz. „Sunt izolaţi în munţi, sunt încă acolo, dar astăzi, le mulţumim că prin povestea lor au adus România alături de marile televiziuni publice. E rândul României să le răspundă, să nu-i uite! Ei încă ne aşteaptă să înţelegem sensul vieţii, aşa cum l-au trăit ei într-o pădure”, mai spune Dite.

(w640) Dite CIRCO

Filmul TVR „Cum am trăit într-o pădure” a intrat în Marea Finală alături de alte 10 producții din Norvegia, Franța, Cehia, Marea Britanie, Irlanda și Olanda, câștigătoare la cele 11 categorii din concurs: Documentare, Divertisment şi dramă, Jurnalism de investigație, Minorități în societate, Cel mai original și inovator program, Muzică și arte, Programe de știri, Video-jurnalism, Europa, Reportaje de ştiri, Tinere talente -Young Onscreen Talent, premiu oferit de TVR în memoria jurnalistei şi profesoarei de jurnalism Vanda Condurache, de la TVR Iaşi, o figura marcantă în cadrul CIRCOM.

(w640) Dite CIRCO

La ediția din acest an, au fost premiate cele mai bune producţii realizate de televiziunile regionale europene pe parcursul anului 2020, documentarul „Cum am trăit într-o pădure” semnat de Dite Dinesz fiind declarat câştigător şi la Categoria „Minorități în societate”, în timp ce programul „Adevăruri despre trecut – Foametea” al Ralucăi Rogojină a fost recompensat cu menţiune specială la Categoria „Documentare”.

Programele premiate ale Televiziunii Române au intrat în competiție cu producții ale unor televiziuni celebre din Europa, precum BBC, France Televisions, RTBF etc. Distincțiile obtinuțe de Dite Dinesz şi Raluca Rogojina sunt cu atât mai importante pentru TVR şi România cu cât ambele producții vor fi difuzate gratuit de către membrii CIRCOM, conform regulamentului competiției.

(w640) Dite CIRCO

La Prix CIRCOM Regional 2021 au fost înscrise peste 190 de producţii, iar câştigătorii au fost desemnaţi de un juriu de specialitate format din profesionişti de televiziune din 20 ţări europene, printre care şi reprezentantul TVR – Alina Amza, coordonator cu atribuţii de producător executiv al Departamentului TVR 1.

Documentarul „Cum am trăit într-o pădure” poate fi urmărit la TVR1 pe 22 mai, de la ora 21.00.

***

Despre program

Difuzat în cadrul seriei „Izolaţi în România”, filmul Cum am trăit într-o pădure” e rezumatul a cinci ani de căutări, regăsiri ale sensului omului, așa cum e înțeles el dincolo de munți, în case mici cu un pat și o masă. „E un film de pădure, în care nu auzi decât copaci, păsări și câte un om umblând pe poteci cu gândurile sale”, după cum povesteşte Dite. E despre cei care trăiesc singuri în câte un cătun. Povestea lor a fost spusă prima dată în 2006, iar de 5 ani e din nou prezentă pe TVR 1, în seria „Izolați în România”. Echipa care a realizat filmul este formată din Marius Danci - imagine, Constantin Buță - montaj, Dite Dinesz - realizator.

(w640) Dite CIRCO

Despre CIRCOM

CIRCOM Regional – European Association of Regional Television – este o organizaţie care reuneşte 376 de staţii de televiziune regionale din 38 de ţări şi are misiunea de a coordona reţeaua de televiziuni regionale, de a dezvolta relaţiile cu instituţiile europene (Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Parlamentul European), de a creşte numărul programelor destinate schimbului şi de a înlesni realizarea coproducţiilor. Televiziunea Română este membru activ în organizaţia CIRCOM Regional din anul 1993.

Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol