Maestrul Cervantes, celebrat la TVR, cu piesa „Cavalerul tristei figuri”

TVR.RO | actualizat: Luni, 02 Mai 2016
În 2016 se împlinesc 400 de ani de la moartea lui Miguel de Cervantes Saavedra, cel care l-a dat lumii pe Don Quijote cu ale sale zadarnice mori de vânt. Spectacolul „Cavalerul tristei figuri” poate fi urmărit la TVR 2,  TVR Moldova și TVR Internațional.
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri
Cavalerul tristei figuri

Se presupune că Cervantes s-a născut în 29 septembrie 1547. Botezul este documentat în 9 octombrie 1547, în parohia Santa María la Mayor. În certificatul de naștere scrie: „Duminică, a noua zi a lunii octombrie, în anul Domnului o mie cincisute patruzeci și șapte, a fost botezat Miguel, fiul lui Rodrigo Cervantes și al soției sale doña Leonor. L-a botezat reverendul Bartolomé Serrano, preot prin harul dat de Maica Domnului. Martori au fost Baltasar Vázquez, Sacristán și cu mine, care l-am botezat și apoi am semnat. Bachiller Serrano.”

Suntem, așadar, în aceeași situație ca în cazul unui alt autor celebru, Shakespeare. Au murit în același an, dar din cauza diferenței dintre calendarul gregorian și cel iulian și pentru că nu există acte clare, data nașterii și a morții, în ambele cazuri, este aproximativă.

Cervantes a avut o viață aventuroasă: la 22 de ani a plecat în grabă din Spania pentru că a fost implicat într-un duel - ceea ce se pedepsea cu tăierea mâinii drepte, a fugit în Italia unde a făcut parte din suita unui cardinal, apoi a fost soldat și a luptat împotriva turcilor - inclusiv în bătălia navală de la Lepanto, în urma căreia s-a ales cu porecla ”ciungul” pentru că a fost rănit la mâna stângă - se pare totuși că nu și-a pierdut mâna total, ci parțial mobilitatea acesteia, a fost prins de pirați și a petrecut cinci ani ca sclav în Alger - timp în care a încercat de patru ori să evadeze.

A fost răscumpărat în 1580, la vârsta de treizeci și trei de ani, parțial infirm, iar următorii douăzeci și cinci de ani i-a petrecut luptându-se cu disperare să-și câștige existența. Scrisul era una dintre modalități. Însă, în 1597 ajunge din nou la pușcărie, de data aceasta pentru furtișag de la banca unde era angajat. Aceasta este perioada când Cervantes a început să scrie Don Quijote.

Anul acesta comemorăm 400 de ani de la moartea a doi dintre cei mai importanți autori ai tuturor timpurilor, Shakespeare și Cervantes, cei care au dăruit omenirii opere monumentale. Și totuși, constatăm cât de multe controverse legate de  biografiile lor există, cât de puține atestări documentare avem și cât de puține lucruri știm de fapt despre ei.

Casa de Producție TVR are bucuria să vă anunțe participarea la sărbătoarea mondială a celui de-al patrulea centenar de la moartea celor doi autori, prin difuzarea unor spectacole celebre, sau a unor montări mai noi ale scrierilor lui Shakespeare și Cervantes.

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul național de televiziune, Casa de Producție TVR vă invită la spectacol.

Cavalerul tristei figuri

(după Iscusitul Hidalgo Don Quijote de la Mancha, de Cervantes)

O producţie din anul 1971

În distribuţie: Virgil Ogășanu, Constantin Rauţchi, Gina Patrichi, Draga Olteanu, Ion Marinescu, Mihai Mereuţă, Gheorghe Cozorici, Aurel Cioranu, Cornel Vulpe, Petre Popa, Ovidiu Schumacher, Melania Cîrje, Alexandru Georges, Aimee Iacobescu, Anda Caropol, Mihai Butnaru, Alexandru Tocilescu, George Ulmeni, Traian Zecheru.

Redactor Ioana Prodan

Ilustraţia Lucian Ionescu

Producţia  Gheorghe Popa

Costume Rodica Hanagic

Scenografia Vasile Rotaru

Scenariul și regia Petre Bokor

„Cavalerul tristei figuri” a fost difuzat pe TVR 2 (luni 25 aprilie, ora 20:10/ în reluare luni, 2 mai, ora 1:20), TVR Moldova (sâmbătă, 30 aprilie, ora 17:00), TVR Internaţional (duminică, 1 mai, ora 18:00).

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: Demeter András István