Ludwig van Beethoven - Missa solemnis op. 123 în re major

TVR.RO | Vineri, 13 Septembrie 2019
În direct de la Ateneul Român - duminică, 15 septembrie, de la ora 22.30, la TVR 1 în simulcast cu TRINITAS TV, aţi putut urmări concertul susţinut de Orchestra Barocă din Freiburg şi Corul Zürcher Sing-Akademie. Dirijor René Jacobs

Duminică 15 septembrie, de la ora 22.30, aţi putut urmări la TVR 1 în simulcast cu TRINITAS TV, în direct de la Ateneul Român, concertul susţinut de Orchestra Barocă din Freiburg şi Corul Zürcher Sing-Akademie. Dirijor René Jacobs. Concertmaestru Anne Katharina Schreiber. Solişti: soprana Polina Pasztircsak, altista Sophie Harmsen, tenorul Nikolaus Pfannkuch şi baritonul Johannes Weisser.

În program: Ludwig van Beethoven - Missa solemnis op. 123 în re major.

Prin elaborarea acestei mari Misse, principalul meu scop a fost să trezesc şi să fac durabile sentimentele religioase în cântăreţi şi în public” - declara Beethoven despre ceea ce criticii apreciază, în unanimitate, a fi una dintre cele mai grandioase creaţii din întreaga sa carieră.

I-au trebuit patru ani (1819-1823) pentru a definitiva această lucrare monumentală pe care chiar Ludwig van Beethoven a descris-o, în mod repetat, ca fiind cea mai bună compoziţie a sa. Missa solemnis op. 123 în re major a avut premiera în 7 aprilie 1824, în Sankt Petersburg, Rusia.

Orchestra Barocă din Freiburg a fost înfiinţată în 1987 din dorinţa de a „însufleți lumea muzicii baroce cu sunete noi”. Legenda spune că totul a început în noaptea de Revelion în 1985, când mai mulți studenți ai Freiburg Musikhochschule - inspirați de noul An - au decis să dea naştere unui proiect pentru a interpreta piese baroce pe instrumente istorice. După doi ani de repetiţii şi studiu intens, la 8 noiembrie 1987, muzicienii au cântat pentru prima dată sub numele de „Freiburger Barockorchester” iar programul a inclus muzică barocă din Anglia (Purcell), Franţa (Lully), Italia (Corelli), Austria (Muffat) şi Olanda (Wassenaer).

Acum, după mai bine de 30 de ani, repertoriul a crescut impresionant, cu o gamă variată de la barocul secolului al XVII-lea la clasic şi romanticism până la muzică contemporană.

 

Festivalul Internaţional George Enescu 2019 se desfăşoară în perioada 31 august - 22 septembrie 2019.
Trinitas TV este Broadcaster Oficial  al Festivalului, iar Televiziunea Română este Partener Media Principal.

Link : www.tvr.ro/festivalulgeorgeenescu
TVR +
Canalul TVR YouTube