loader
Foto

Medic stomatolog Ioana Mușat: despre menținerea unei danturi sănătoase a copiilor

LIFESTYLE

Ioana Mu ș at , medic specialist cu cexperiență de 12 ani în stomatologie pediatrică, susținătoare a conceptului SLOW DENTISTRY î n Rom â nia , militează pentru prevenție ca cea mai ușoară și benefică investiție în sănătatea adulților, dar și a copiilor.

 

Cum se face igienizarea dinților copiilor acasă, ținând seama de etapele de dezvoltare, de la naștere până la finalul copilăriei?

Ingrijirea orală a noilor născuți se face cu ajutorul unei periuțe speciale care arată ca un degetar sau cu un tifon curat și moale. Periem și masăm gingiile după fiecare alaptare sau hrănire.

Prima vizita la medicul stomatolog este recomandată la apariția primilor dinți de lapte (aproximativ 5 luni), însă poate fi și mai devreme în cazul prezenței unui tren lingual scurt care împiedică alăptarea micuților.

Începând cu vârstă de 3 ani, copiii trebuie să se spele pe dinți timp de 2 minute, de 2 ori pe zi, să folosească ață interdentară, sa mănânce sănătos, ținând seama de nevoile fiecăruia.

În momentul apariției dinților definitivi pe arcadă, micuții trebuie să aibă un ritual de igienizare personalizat, să fie familiarizați cu vizitele în cabinetele de stomatologie, astfel încât procesul de învățare a îngrijirii dentare să fie o joacă, o plăcere.

După ce criterii alegem pasta de dinți pentru copii și de la ce vârstă este recomandată a se folosi?

Pasta de dinți cu fluor se va folosi oricând din momentul diversificării regimului alimentar (5-6 luni). Pasta de dinți fără fluor se poate folosi de la apariția primilor dinți. Reticența folosirii pastelor de dinți cu fluor nu este justificată, întrucât majoritatea alimentelor, inclusiv pâinea și iaurturile, conțin zahăr. Un regim echilibrat înseamnă adaptarea mijloacelor de prevenție la nevoile fiecăruia și, de ce nu, ale zonei în care trăim.

Ce calități trebuie să aibă periuța de dinți pentru o igienizare corectă a danturii copiilor? Cu ce frevență trebuie înnoită?

Pentru copii, periuța de dinți trebuie sa aibă perii moi pentru a proteja dinții și gingiile în curs de dezvoltare. Pentru adulți recomand o periuță cu peri normali, medii și flexibili. Frecvența cu care trebuie reînnoită periuța este de 3 luni și după fiecare igienizare profesională în cabinetul stomatologic.

Care dintre perii este mai eficientă, cea electrică sau manuală și de ce?

Ambele variante sunt eficiente atâta timp cât le folosim corect. Pacientul poate opta pentru fiecare din aceste variante, ținând cont de situația orală. Periuța electrică este benefică în situațiile în care există o dexteritate manuală limitată, un obicei de a te peria agresiv sau ai nevoie de contorizarea timpului de periere. De asemenea, aceasta ajuta pacienții cu lucrări dentare multiple, cu spalieri sau înghesuiri dentare.

Câte minute trebuie să dureze spălatul dinților și de ce?

Periajul dinților durează 2 minute și este realizat de 2 ori pe zi, dimineața și seara. Pentru fiecare cadran este necesar să acordăm minimum 30 de secunde pentru a elimina placa bacteriană, colorațiile și resturile de mâncare adunate pe parcursul zilei.

Care sunt mișcările indicate pentru spălarea corectă a dinților?

Peria manuală, este indicat să o înclini la 45 de grade față de gingie, în acest fel cureți și partea de sub gingie.

Când trebuie să înceapă folosirea apei de gură de către copii?

Apa de gură se poate folosi începând cu vârstă de 6 ani, sau la indicația medicului curant dacă este cazul, după intervenții minore.

Începând cu ce vârstă pot copiii folosi ața dentară și care este rolul acesteia?

Ața dentară se poate folosi începând cu vârstă de 4 ani. Rolul acesteia este să îndepărteze placa bacteriană și resturile alimentare din spații unde periuța nu ajunge: zonele papilei interdentare.

(w882) Stomatolog

Medic stomatolog Ioana Mușat / Credit foto: arhiva personală a Ioanei Mușat

Care sunt restricțiile alimentare pentru prevenirea apariției cariilor la copii?

Nu există restricții atâta timp cât regimul alimentar este echilibrat. Dacă introducem și o rutină corespunzătoare pentru igiena dentară și personală, incidență apariției cariilor scade considerabil.

Ce este indicat a se face pentru prevenirea mirosului urât al gurii, dincolo de igienizare prin spălare? Care sunt cauzele mirosului urât în ciuda unei igienizări?

Halitoza orală apare, în general, din caza lipsei igienei dentare și interdentare, coroborate, de multe ori, cu lucrări vechi, neadaptate, cu sindromul de reflux gastroesofagian și cu o alimentație bogată în carbohidrați și gluten. De la adoptarea unei tehnici de periaj corespunzătoare, la schimbarea pastei de dinți, a lucrărilor vechi, retentive și nu în ultimul rând, a obiceiurilor alimentare, manoperele realizate pentru tratamentul halitozei sunt diverse. Tratamentul îl reprezintă o colaborare strânsă între medicul dentist, nutriționist și pacient.

Unii copii au obiceiul de a sta cu un deget în gură mai ales în timpul somnului, fapt ce duce la deformarea danturii. Ce recomandări aveți pentru părinții care se confruntă cu asemenea situații?

Primul pas, înainte de a oferi o recomandare, este ca părintele să conștientizeze că acest obicei nu  face parte din “pachetul” unei dezvoltări normale neuro-musculo-scheletale ale copilului. Obiceiul suptului degetului poate persista până la vârsta adultă, dacă nu se găsește și suplinește nevoia psihologică a copilului care menține această postură. De obicei, este vorba despre nevoia de a simți aproape prezența unui adult calm, a unui spațiu relaxant.

Controalele stomatologice preventive pot întâmpina nevoia de purtare a unui dispozitiv prin care se reduce obiceiul sau pot trata direct problema scheletală, printr-un tratament ortodontic.

Începând cu ce vârstă sunt recomandate aparatele dentare fixe sau mobile pentru corectarea poziției dinților? Cum se decide folosirea unor aparate dentare?

Pentru a vedea dacă este necesară purtarea unui dispozitiv ortodontic, este util un consult inițial în cabinet, unde medicul va decide dacă pacientul are dezvoltarea osoasă suficientă și dacă trebuie direcționat către un serviciu medical ortodontic.

Cum se fac corect extracțiile dinților de lapte? Unii părinții recurg la extracțiile dinților de lapte cu ajutorul unei fir de ață.

Datorita rezorbției rădăcinii dintelui de lapte, o dată cu erupția dintelui definitiv, se slăbește ancorajul dințișorului în os și gingie, acesta fiind extrem de ușor (și distractiv) de scos acasă.

De la fir de ață legat de mânerul ușii, până la a-l scoate pur și simplu cu mâna sau a rămâne lipit de un aliment în timp ce micuțul mănâncă, dintele de lapte poate fi scos oricum, oriunde.

Există, însă, cazuri de erupție a dintelui definitiv în poziții anormale, cu persistența dintelui de lapte și anchilozarea acestuia pe poziție, fapt ce necesită intervenția medicului stomatolog în vederea îndepărtării dintelui, într-un cadru de specialitate.

Cu ce frecvență trebuie vizitat medicul stomatolog pentru mențierea unei danturi sănătoase a copiilor?

În funcție de vârsta copiilor, încă de la apariția primului dinte de lapte pe arcadă sau, în cazurile în care suptul la sân este îngreunat de prezenta frenului lingual prea scurt, din primele zile ale sugarului, cu o frecvență de 3-6-8 luni, depinzând de structura dentară a fiecăruia.

Care sunt procedurile stomatologice indicate de dumneavoastră pentru vizitele periodice pentru îngrijirea danturii copiilor?

Controlul periodic include inspecția mucoaselor, palparea articulațiilor, urmărirea dezvoltării osoase, urmărirea erupției dentare, periaje recurente și fluorizare precum și consilierea unui medic nutriționist în cazul demineralizărilor în masă.

Care sunt cele mai frecvente probleme stomatologice cu care se confruntă copiii și cum pot fi prevenite?

Mi-as fi dorit ca, odată cu accesul către informație și multiplele mijloace puse la dispoziție în campaniile de prevenție, ponderea micuților, care prezintă demineralizări, să fie în scădere. Realitatea este, însă că, în ciuda faptului că tratamentele stomatologice în România sunt relativ accesibile tuturor, părinții preferă să lase cariile pe dinții de lapte să evolueze, invocând faptul că aceștia se vor schimba curând.

Lipsa de timp, de implicare, prioritizarea greșită a nevoilor sănătății copiilor duc la prezența demineralizărilor pe dinții definitivi, la carii interdentare multiple, probleme în dezvoltarea musculară și scheletală. Toate acestea, ca un rezultat al persistenței Streptococului mutans pe dinții de lapte și virajul ph-ului salivar încă din primii ani de viață.

Un sfat de final

Prioritizați sănătatea orală, corporală și mentală. Prevenția este cea mai ușoară și benefică investiție pe care putem să ne-o acordăm nouă și copiilor noștri!

***

Ioana Mușat este medic stomatolog specialist, cu experiență de 12 ani în stomatologie, absolvent al UMF Carol Davila București. A fondat un centru medical de profil, a coordonat practica unor studenți la medicină și a unor medici rezidenți. Promovează tratamentele complexe realizate în echipă, fiind susținătoare a conceptului de SLOW DENTISTRY în România.

Cursuri recente: endodonție - Master Series 2024; Biennial European Society of Endodontolgy Congress, microchirurgie endodontică fără rezecție apicală - teorie si hands on, Roots International Summit 2023.

Ioana Mușat a urmat și cursuri pentru a deveni practician programare neurolingvistică (NLP), TLT, hipnoză și coaching (2022 și 2023).

Este NLP Trainer din 2024.

***

Despre experiențele ca trainer NLP și hipnoză vom afla în alte două interviuri ce vor fi publicate în secțiunea Lifestyle a site-ului TVR.

Alese mulțumiri doamnei doctor Ioana Mușat pentru informațiile oferite legate de păstrarea unei danturi sănătoase a copiilor!

***

Credit foto: arhiva personală a Ioanei Mușat

***

Interviu realizat de Maria Grăjdan

 
CCR a validat primul tur al alegerilor pentru președintele României

Curtea Constituţională a României a hotărât cu unanimitate de voturi respingerea solicitării lui Cristian Terheş, candidat la alegerile ...

Exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea Europeană

Vă invităm să urmăriți un interviu realizat de Angela Avram cu Monica Livescu, avocat, despre exercitarea autorităţii părinteşti în Uniunea ...

Târgul Gaudeamus își deschide porțile

Târgul Gaudeamus își deschide porțile

publicat: Luni, 02 Decembrie 2024

În intervalul 4-8 decembrie se desfășoară, la București, Târgul de Carte Gaudeamus. Cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, ...