Vremea rece taie pofta de salate și smoothie-uri reci, făcând loc apetitului pentru băuturi calde, pături pufoase și mese bogate în arome. Așadar, dulapul cu mirodenii își deschide porțile.
Condimentele de iarnă nu sunt apreciate doar pentru gust, ci și pentru calitățile terapeutice, fiind remedii naturale bogate în antioxidanți, cu efecte antiinflamatoare și capacitatea de a stimula circulația sângelui și sistemul imunitar.
Scorțișoara, originară din Sri Lanka, este aroma clasică a iernii.
Cu mirosul ei dulce și lemnos, scorțișoara evocă instantaneu atmosfera de Crăciun. Este bogată în antioxidanți și ajută la reglarea glicemiei, fiind perfectă atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate.
Poate fi folosită ca ingredient în terciul de ovăz de dimineață, în sucul cald de mere, dar și în ceaiuri aromate în combinație cu mere uscate și măceșe. Scorțișoara dă un gust aparte mâncărurilor orientale , cum ar fi tocănițe, pilafuri sau curry-uri, oferindu-le o notă dulce-picantă.
Nucșoara este și ea un condimentul rafinat, alături de scorțișoară. Arborele de nucșoară (Myristica fragrans) este originar din Asia și Australia, fiind în prezent cultivat în diverse regiuni tropicale,
Este obținută din semințele unui arbore tropical, are o aromă dulceagă. Este recunoscută pentru efectul său calmant și pentru faptul că stimulează circulația. În cantități mici, oferă un gust fin mâncărurilor.
Un vârf de cuțit de nucșoară măcinată adaugată în cafea sau ciocolată caldă este ideal. Gustul nostalgic de iarnă poate fi obținut și prin adăugarea nucșoarei combinată cu scorțișoara, în terci sau lapte cald. Acest condiment conferă o aromă fină și piureului de cartofi sau sosurilor cremoase.
Putem presără puțină nucșoară peste mere sau pere la cuptor pentru un desert simplu și sănătos.
Ghimbirul înseamnă căldură și energie, este un adevărat aliat al sănătății în sezonul rece. Se cultivă în Asia de Sud-Est, India, China de Sud și America de Nord. Are proprietăți antiinflamatoare, stimulează imunitatea și ajută digestia. În plus, gustul său ușor picant îți încălzește corpul instantaneu.
Se folosește în turtă dulce, ca și condiment, vedetă al sărbătorilor; în ceaiuri de ghimbir, în smoothie-uri calde pentru un plus de vitalitate și în mâncăruri asiatice precum supe, stir-fry sau curry.
Turmericul este considerat aurul condimentelor, fiind originar din Asia de Sud - Est.
Turmericul, cu culoarea sa intensă portocalie, este unul dintre cele mai puternice condimente pentru sănătate. Ingredientul activ, curcumina, are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antibacteriene.
Este prezent în rețete de tocănițe, dar poate fi combinat și cu cu lapte vegetal, miere, scorțișoară și piper negru pentru o băutură calmantă. Există ceai de turmeric care stimulează digestia și susține detoxifierea. De asemenea, o jumătate de linguriță de turmeric adăugată în supa de linte sau dovleac îi intensifică aroma și culoarea.
Cardamomul este considerat nota exotică a iernii. Provine din pădurile tropicale din India de Sud, în special din regiunile Kerala și Tamil Nadu.
Cardamomul are o aromă unică, dulce-mentolată și florală, fiind considerat „regina condimentelor”. Stimulează digestia, ajută respirația și adaugă un parfum sofisticat băuturilor și deserturilor.
Este ingredient în rețete de prăjituri și biscuiți, budinci sau în cafea cu lapte.
Cuișoarele sunt cunoscute pentru proprietățile vindecătoare. Își au originile în Indonezia, mai exact în Insulele Moluce, numite și "Insulele Mirodeniilor.
Cuișoarele sunt printre cele mai aromate condimente și conțin eugenol, o substanță cu efect antiseptic și analgezic. Sunt excelente pentru imunitate și dureri de gât.
Vinul fiert este asezonat iarna cucuișoare, scorțișoară și portocale. Ele potențează gustul prăjiturilor și al sosurilor dulci. Carnea de vânat sau porc capătă un gust rafinat dacă e marinată cu cuișoare.
Anasonul stelat provine din regiunile de sud-est ale Chinei și nord-estul Vietnamului.
Cu forma sa spectaculoasă și aroma de lemn dulce, anasonul stelat este o alegere perfectă pentru băuturi calde și deserturi. Este, de asemenea, un tonic natural pentru sistemul respirator.
Îl savurăm în ceaiuri cu rol de calmare a tusei și cu rol de relaxare; în compoturi sau siropuri, dar și în vin fiert sau cidru cald.
Piperul negru este condimentul care potențează totul, este esențial iarna. Este originar din sud-vestul Indiei, provenind de la planta tropicală Piper nigrum. Stimulează circulația, îmbunătățește absorbția curcuminei din turmeric și aduce un echilibru picant oricărui preparat.
Este folosit în supe și mâncăruri de legume, în băuturi detoxifiante, combinat cu turmeric și miere, sau în deserturi cu ciocolată.
***
Iarna este sezonul în care condimentele devin prietene bune ale omului: aduc căldură, culoare și echilibru atât în farfurie, cât și în starea de spirit. Cu ajutorul lor, fiecare masă se gtransformă într-un mic ritual al confortului.
Să lăsăm scorțișoara, ghimbirul, turmericul și prietenii lor să ne parfumeze casele și gusturile, să ne întărească imunitatea și să ne reamintească faptul că, în mijlocul frigului, aroma este cea care ține de cald.
***
Credit foto: Shutterstock - Liliya Kandrashevich











































