loader
Foto

La TVR 1, copiii au locuri în faţă la teatru!

Cele mai frumoase spectacole de teatru pentru copii se văd în fiecare sâmbătă, de la ora 10.00*, la TVR 1.

 

Mari spectacole de teatru pentru copii de pe scena Teatrului Ţăndărică, a Teatrului Ion Creangă sau a altor teatre din ţară vor bucura dimineţile copiilor, dar şi ale părinţilor sau bunicilor lor. TVR 1 a pregătit o stagiune de vară numai pentru ei!

Sâmbătă, 10 septembrie - Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele

Spectacol este realizat în colaborare cu Teatrul Ţăndărică.

(w882) omul de za

Matei Vişniec, cel mai jucat dramaturg român,"debutează" pe scena teatrului Ţăndărică cu această piesă scrisă pentru copii. Este un poem plin de tandreţe, candoare şi sensibilitate despre prietenie, tristeţe, bucurie şi speranţă.

Când simte că soarele începe să-l topească încet, Omul de Zăpadă pleacă într-o călătorie pentru a-l ruga pe soare să-i fie milă de el. Pe drum întâlneşte câteva animale cărora le dăruieşte din accesoriile cu care l-au înzestrat copiii. Ajuns în faţa Soarelui, în loc să ceară ajutor pentru el, cere ajutor pentru prietenii lui. Între timp el se topeşte, dar inima lui mare şi roşie continuă să bată. Impresionat, Soarele îi promite că-l va readuce la viaţă şi în anul următor.

Distribuţia: Ioan Brancu, Liliana Gavrilescu, Mariana Zaharia, Leonard Dodan, Robert Trifan

***

Sâmbătă, 3 septembrie - „Farsa jupânului Pathelin”, în regia lui Cornel Todea, scenografia semnată de Luana Dragoiescu

În distribuţie: Cristian Irimia, Anca Zamfirescu, Mihai Verbiţchi, Lucian Ifrim şi Boris Petroff

Spectacolul a fost pus în scenă la Teatrul Ion Creangă.

Piesa atribuită unui autor francez necunoscut a fost descrisă drept „o capodoperă a secolului al XV-lea, al cărei autor, rămas anonim, imaginează o întâmplare plină de haz, din care se trag unele învăţăminte valabile şi azi: cel care înşeală e, la rându-i, înşelat; şi-n arta păcălelii, ades, ucenicul îşi întrece maestrul”.

(w882)

Jocul actoricesc aduce un plus comediei, astfel că spectacolul este unul la care cei mici – şi nu numai ei – vor petrece o oră plină de amuzament: „Metaforă lucidă şi actuală a unei societăţi în care minciuna este suverană, ’Farsa magistrului Pathelin’, în versiunea companiei române Teatrul Ion Creangă, a cucerit copiii, datorită mai ales măiestriei interpreţilor, capabili să însoţească fiecare cuvânt cu gesturi, priviri şi mişcări pline de ironie, folosind într-un ansamblu armonios toate ingredientele clasice ale comicului. […]

(w882)

La ’Farsa jupânului Pathelin’ se râde mult, se râde cu plăcere, iar hazul ne descreţeşte nu doar obrajii, ci şi câte o circumvoluţiune, două... Hazul izvorăşte dintr-un mod spiritual de a privi micile/marile păcate ale noastre, ale voastre, ale lor, din harul de a iubi cuvântul şi a-l face să dea lăstari în cele mai neaşteptate (totuşi posibile) direcţii. Şi mai izvorăşte hazul acestui spectacol din bucuria, împărtăşită, a jocului. Jocul de-a ingenuitatea, de-a maliţiozitatea cumsecade, de-a picanteria care nu atentează la bunul gust, jocul de-a joaca." (Il Quotidiano della Basilicata, 24 mai 2006)

***

(w882)

Pe 23 iulie, de la ora 10.00, la TVR 1, micii telespectatori se delectează cu „De-aș fi Scufița Roșie” de Ioan Gârmacea, după Charles Perrault, spectacol cu public preluat de la Teatrul Ion Creangă din Bucureşti. Cristian Irimia, Lucian Ifrim, Anca Zamfirescu, Alexandrina Halic, Carmen Palcu, Mirela Busuioc, Mihaela Măcelaru, Marius Nănău se regăsesc în distribuţia spectacolului, iar regia este semnată de Sorana Coroamă-Stanca. În varianta modernă a cunoscutului basm scris de Charles Perrault şi Fraţii Grimm, Aniel, o tânără pasionată de Internet, îşi doreşte şi reuşeşte să devină Scufiţa Roşie. Spectacolul, o călătorie în timp şi imaginaţie, ne poartă în atmosfera unui orăşel de provincie a cărui viaţă tihnită este tulburată de apariţia unui străin ce seamănă uneori cu un lup.

(w882)

Ce te faci atunci când pare că rostul tău a dispărut? Te şi ne învaţă „Muzicanţii din Bremen” pe 30 iulie, de la ora 10.00, la TVR 1. Spectacolul coproducție Teatrul Țăndărică – TVR, adaptat de Ema Stere după Frații Grimm, în regia artistică a lui Attila Vizauer şi pe muzica lui Ioan Gyuri Pascu este o poveste care ne propune să descoperim că oricine se poate transforma atunci când totul pare pierdut. Cum? Prin puterea visului, a speranţei, a voinţei şi cea a prieteniei, a spiritului de echipă! Patru animale care, bătrâne fiind şi devenind nefolositoare, urma să fie alungate de stăpânii lor. Rând pe rând, ele reuşesc să fugă şi se întâlnesc întâmplător pe drum și pleacă spre Bremen, oraşul speranţei. În distribuție: Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Andreea Ionescu, Daniela Ruxandra Mihai, George Simian, Adrian Neculcea, Ștefan Craiu.

(w882)

Şi în luna august, ora 10.00 a fiecărei zile de sâmbătă este rezervată teatrului TV pentru copii. Astfel, pe 6 august facem cunoştinţă cu „Micul lord”, o poveste emoţionantă, dramatizare de Constantin Dicu, după romanul cu acelaşi titlu de Frances Hodgson Burnett. Printre actorii pe care îi vom revedea se numără: Eugen Apostol, Dorina Chiriac, Cornel Vulpe, Mirea Muşatescu, Dumitru Anghel, Anca Zamfirescu, Alexandrina Halic.

(w882)

Cedric Eroll, un baieţel american oarecare, orfan de tată, află pe neaşteptate că bunicul lui, lord englez, a decis să-l aibă moştenitor. Ceea ce presupune, bineînţeles, despărţirea de locurile şi prietenii copilăriei, dar, pe de altă parte, sfârşitul tuturor necazurilor. Ajuns împreună cu mama lui în Anglia, Cedric constată că Lord Fauntleroy e un om rece, îngâmfat, căruia nu-i plac copiii. Totuşi, prin sinceritate şi dragălaşenie, micul american încălzeşte inima bunicului său, între ei înfiripându-se o relaţie afectuoasă, specială.

Pe 27 august, cei mici au văzut la TVR 1 „Crăiasa Zăpezii” .

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe posturile TVR.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...