La Mulţi Ani, Victor Rebengiuc!

TVR.RO | actualizat: Marţi, 11 Februarie 2014
De ziua marelui actor, TVR 2 difuzează piesa „O scrisoare pierdută” de I.L Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei (din Arhiva de Aur TVR).
V. Hrebenciuc
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
V. Hrebenciuc
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta
O scrisoare pierduta

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a programat în data de 10 februarie, ziua în care maestrul Victor Rebengiuc împlineşte 81 de ani, difuzarea spectacolului „O scrisoare pierdută”, în care marele actor joacă rolul lui Ştefan Tipătescu.

TVR 2 îl aniversează pe maestrul Victor Rebengiuc prin difuzarea unui spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Române, realizat după textul celebrei piese a marelui dramaturg I.L. Caragiale şi preluat de la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”. Telespectatorii vor putea urmări la TVR 2 şi online pe TVRplus.ro, luni, 10 februarie, de la ora 19.10, piesa „O scrisoare pierdută”, a cărei regie poartă semnătura unei personalităţi artistice care a marcat teatrul ultimului secol – Liviu Ciulei.



O scrisoare de amor trimisă de un „becher”, persoană importantă, unei doamne respectabile, din lumea „bună”, tulbură liniştea din „capitala unui judeţ de munte”, în preajma alegerilor… În interpretarea personajelor comediei caragialeşti, lui Victor Rebengiuc i s-au alăturat alţi seniori ai artei teatrale româneşti: Mariana Mihuţ, Fory Etterle,  Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică Sr., Aurel Cioranu.

„Selecţia pieselor de teatru din Arhiva de Aur a Televiziunii Române este un prilej de readucere în viziunea şi în conştiinţa publicului a valorilor teatrului românesc. Sunt opere, creatori şi interpreţi care au făcut şi fac istorie în continuare. Aceste producţii ne fac, din nou, contemporani cu spiritul vremurilor în care au fost realizate, cu personalitatea autorilor şi cu operele în sine, mai ales pentru că aceste spectacole sunt mărturii de artă şi de viaţă ale unor personalităţi de geniu”, spune Demeter Andras, coordonator cu atribuţii de Director al Casei de Producţie TVR.

În seria capodoperelor din „Arhiva de Aur TVR” se înscrie şi „O scrisoare pierdută”, preluată de TVR în 1982, în versiunea pusă în scenă de maestrul Liviu Ciulei la Teatrul „L.S. Bulandra” (prima reprezentaţie – 1972). Povestea scrisorii pierdute împlineşte anul acesta 130 de ani de la premiera absolută a piesei lui Caragiale, care a avut loc la 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Regizor de teatru şi de film, actor, arhitect, scenograf, profesor şi director de teatru - a condus teatrul bucureştean Bulandra între 1963 şi 1974, Liviu Ciulei (n. 7 iulie 1923 – d. 25 octombrie 2011) şi-a pus amprenta inconfundabilei sale viziuni artistice asupra întregii lumi a scenei secolului al XX-lea.

***
Aflaţi detalii despre povestea preluării acestui spectacol de către TVR, pe site-ul www.tvr.ro, în articolul dedicat de Iulian Foişor acestui spectacol. În acelaşi articol, doamna Alexandra Orban, producătoarea acestei memorabile preluări, vă oferă câteva amintiri din timpul producţiei, sub titlul „Cu Liviu Ciulei, prin telefon, de la Minneapolis”.