loader
Foto

„Ziua Românilor de Pretutindeni”, la TVR Internațional | VIDEO

Televiziunea Română a urat „La Mulţi Ani” românilor de pretutindeni şi a marcat, „Ziua Românilor de Pretutindeni”, duminică, 26 mai, prin programe speciale la TVR Internaţional.

 

Cel mai important program, difuzat în prime-time, a adus în prim-plan Festivalul ”Aici-Acolo”, aflat la cea de-a VII-a ediţie.  Peste 500 de români  din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări au fost invitaţi la Bucureşti pentru a participa la manifestarea organizată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, eveniment care se bucură de  Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.


.Echipele de jurnalişti ai Televiziunii publice au fost în mijlocul românilor de pretutindeni, atât la Catedrala Patriarhală, unde a avut loc deschiderea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni - Festivalul Aici – Acolo”, cât şi la Muzeul Național al Țăranului Român,  la Palatul Parlamentului, la Ateneul Român şi la Opera Naţională Română din Bucureşti. Printre cele mai importante  proiecte discutate, s-a aflat şi înfiinţarea Centrelor Comunitare, un deziderat împlinit al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
.
O altă ediţie specială difuzată de Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sub genericul ”Prezenţe româneşti în Serbia”, care a adus în atenţie trei profesoare de origine română din Provincia Autonomă Voivodina. Clasele lor au din ce în ce mai puțini copii pentru că tot mai multe familii pleacă la muncă în străinătate. Și numărul profesorilor de etnie română este din ce în ce mai mic. Dascălii rămași predau și la câte trei sau patru școli.  Ei au vorbit despre frumusețea meseriei lor, dar și despre problemele învățământului în limba maternă în școlile generale cu predare în limba română din Banatul sârbesc.
Cele două emisiuni poartă semnătura jurnalistei Mihaela Iamandei, realizator şi producător.

 

(w882)

Studenții români care studiază în țară sau în străinătate au fost şi ei parte a programelor speciale de duminică, 26 mai, la TVR Internaţional. Premiaţi pentru excelență academică, dar și pentru implicare în voluntariat și prezervarea identității românești, și-au spus poveştile în emisiunea realizată de Răzvan Petrișor cu ocazia Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

.La pas prin ţară”, programul  realizat de jurnalistul Ion Railean de la TVR Moldova le-a propus telespectatorilor români din lumea largă o călătorie prin România și Republica Moldova pentru a descoperi obiectivele şi traseele care merită vizitate, tradiția, gastronomia și cultura locului, zonele montane din România, cramele din Basarabia, locații  care merită promovate.

 

(w882)

Ziua românilor de pretutideni la TVR Internaţional s-a încheiat cu un dar muzical: ”Concert Paula Seling”.  Artista este prima interpretă din România care a susținut un concert aniversar la Chișinău, la Palatul Național „Nicolae Sulac”,  marcând spectaculos cei 25 de ani de carieră. A fost acompaniată de orchestra „Lăutarii”, condusă și dirijată de Nicolae Botgros și ”Angry Band” - dirijor Valentin Schirca.

Invitați: Monica Anghel, Marcel Pavel, AMI (Andreea Moldovan), Ionuț Fulea, Brio Sonores, Pasha Parfeni, Vladimir Fotescu și Ion Paladi.

***

La Mulţi Ani, români de pretutindeni!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Pensia - un drept câștigat

Pensia - un drept câștigat

publicat: Marţi, 18 Iunie 2024

Aţi primit decizia de pensionare şi sunteţi nemulțumit cu privire la suma de bani care v-a fost calculată? Nu v-au fost luate în calcul toate ...

„Vară pentru voi!”: Babasha și concertele Coldplay de la București | VIDEO

Prima ediție din noul sezon ne găsește divizați: a fost sau nu a fost rasism pe Arena Națională, la concertul Coldplay? Mai mai multe în ediția ...

În premieră la TVR 1: „Război şi pace”, ecranizare BBC din 2016

Pe măsură ce conflictul Rusiei cu Napoleon atinge apogeul, cinci familii aristocratice se confruntă cu întâmplări pe cale să le schimbe viaţa ...