La mulţi ani, TVR Internaţional, TVR CRAIOVA, TVR MOLDOVA şi TVR CULTURAL!

TVR.RO | actualizat: Luni, 04 Decembrie 2023
Televiziunea Română a serbat în ziua de 1 Decembrie patru dintre posturile sale: 28 de ani de TVR Internaţional, 25 de ani de TVR CRAIOVA, 10 ani de TVR MOLDOVA şi un an de TVR CULTURAL.

(w640)

Pe 1 Decembrie, cele patru canale ale TVR au pregătit programe speciale pentru a sărbători alături de telespectatori atât Ziua Naţională a României, cât şi propria aniversare.

TVR Internaţional

În contextul dublei sărbători, TVR Internaţional, primul post de televiziune din ţara noastră  dedicat vorbitorilor de limba română din străinătate, îi sărbătoreşte pe românii remarcabili din afara graniţelor.

Încă de la prima sa emisie (1 Decembrie 1995),  TVRi a făcut o promisiune pe care a respectat-o: să constituie o punte de legătură pentru telespectatorii din diferite regiuni ale lumii, a căror preocupare comună este interesul pentru România.

La ceas aniversar, TVRi i-a onorat pe cei care promovează imaginea României în lume, oameni remarcabili, apreciaţi în ţările de adopţie, adevărate exemple de profesionalism, perserveţă, demnitate şi generozitate.

„La un pas de România”, emisiunea dedicată  comunităţilor istorice din jurul graniţelor, l-a adus în atenţie pe Costa Roşu, unul dintre Marii Români care nu și-au uitat originile și și-au făcut țel principal pentru întreaga viață din promovarea valorilor românești. Emisiunea a fost difuzată de TVR Internațional, chiar de 1 Decembrie, la ora 13.30. Mai multe detalii despre acest program se regăsesc în link-ul: http://tvri.tvr.ro/de-ziua-na-ionala-a-romaniei-tvri-impline-te-28-de-ani_43784.html

(w640)
.
Ediţia „Prezenţe româneşti” din 1 Decembrie, ora 14.30, a prezentat povestea Adelinei Şuvagău, producătoare de televiziune şi filme documentare, regizoare, scenaristă, realizatoare la Televiziunea Română până în 1995, când  a emigrat la Vancouver. În 1998 a fondat propria companie de producţie de film și de televiziune, iar datorită ei, de 21 de ani, limba română se aude în Columbia Britanică şi nu numai, prin programul Rompost TV.

La TVRi, materialele publicistice au alternat cu momente artistice de pe celălalt mal al Prutului, susţinute de ansamblurile ,,Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu”, de la ora 18.30. Artiştii basarabeni au dat astfel startul sărbătorilor de iarnă la TVR Internaţional.

Pe parcursul zilei, momente speciale de 1 Decembrie au fost susţinute de Tudor Limbean, ,,Micul patriot", care a transmis un mesaj emoţionant românilor de pretutindeni, chiar din Alba Iulia, capitala Marii Uniri.

De asemenea, pe parcursul lunii decembrie, TVR Internaţional prezintă poveştile de succes ale unor personalităţi de origine română care fac parte din lumea academică şi artistică din Europa şi de peste ocean, precum şi biografii ale românilor aflaţi în Serbia şi Ungaria, care duc tradiţiile româneşti mai departe şi păstrează vorba românească. Reportajele din seria „Prezenţe româneşti”, realizate cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vor putea fi urmărite de luni până vineri, la ora 22.00 şi în weekend la ora 22.30.


TVR CRAIOVA

TVR CRAIOVA a împlinit un sfert de secol şi a marcat aniversarea celor 25 de ani şi Ziua Naţională cu programe speciale.

Printre acestea se numără şi campania editorială „Am fost acolo – 25 de ani de TVR CRAIOVA”, care a scos din arhivă filmări ale unor evenimente de anvergură din zona Olteniei, din ultimii 25 de ani. Imaginată ca un album, producţia a adus în prezent întâmplări, oameni şi locuri surprinse de echipa TVR CRAIOVA de-a lungul anilor.

Reportajele sunt difuzate zilnic şi pot fi vizionate şi pe platformele online ale postului. https://tvr-craiova.ro/

Povestea „Călușarii și UNESCO” – reportaj din seria „Am fost acolo – 25 de ani de TVR CRAIOVA”- o puteţi urmări aici: https://tvr-craiova.ro/articole/calusarii-si-unesco-reportaj-din-seria-am-fost-acolo-25-de-ani-de-tvr-craiova/

 

TVR MOLDOVA

Tot pe 1 Decembrie s-au împlinit 10 ani de când Televiziunea Română a revenit în Republica Moldova.

Postul Televiziunii Publice de peste Prut a aniversat, alături de publicul său, prin programe dedicate Zilei Naţionale a României, printre care se numără şi transmisiunea în direct a Paradei militare de la Bucureşti. Totodată, TVR MOLDOVA a transmis în simulcast, de la ora 21.00, Gala - eveniment „Omul anului”, un amplu proiect social al Televiziunii Publice, care prezintă poveşti impresionante ale unor oameni care au făcut gesturi de generozitate ieşite din comun sau fapte cu impact deosebit în societate.

Din 2013, TVR MOLDOVA îşi îndeplineşte scopul de a promova cultura şi limba română, tradiţiile, obiceiurile românești și transmite 24 de ore din 24, în timp real, imaginea societăţii româneşti de dincoace şi de dincolo de Prut.

 

TVR CULTURAL

TVR CULTURAL - postul cultural al Televiziunii Române – şi-a reluat emisia pe 1 Decembrie 2022, de Ziua Naţională a României, după o absenţă de 10 ani.

Sub sloganul „Să ştim. Să fim”, TVR CULTURAL şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în prim planul scenei publice.

Marile festivaluri, din ţară şi din străinătate, spectacole jucate pe cele mai importante scene, dialoguri și dezbateri care au adus în prim plan importante teme contemporane, dar și experimentele artistice ale momentului, şi-au regăsit loc în grila TVR CULTURAL.

Pe 1 Decembrie, TVR CULTURAL şi-a cinstit telespectatorii cu un program special realizat pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României şi pentru aniversarea postului cultural al Televiziunii Publice.

Mai multe detalii despre TVR CULTURAL și programele postului de 1 Decembrie, aici: http://www.tvr.ro/1-decembrie-dubla-aniversare-la-tvr-cultural_43824.html

(w640)