La mulți ani, Cătălina Buzoianu!

TVR.RO | Joi, 19 Aprilie 2018
Casa de Producție TVR vă propune  spectacolul „Trenul din zori nu mai opreşte aici”, de Tennesee Williams  ocazionat de  ziua de naștere a marii creatoare de teatru şi îndrumătoare de destine, care a împlinit pe 13 aprilie 80 de ani.  

Cităm din comunicatul emis de UNITER la aniversarea Cătălinei Buzoianu:

„Din respect, admiraţie și consideraţie pentru această mare personalitate a culturii române care a influențat profund scena autohtonă în ultimii 50 de ani, Festivalul Naţional de Teatru i-a dedicat regizoarei Cătălina Buzoianu ediţia cu numărul 28 a FNT, care va avea loc la Bucureşti,  în perioada 19 – 28 octombrie 2018.

Mari nume ale scenei şi-au exprimat considerația față de inegalabila artistă într-un testimonial realizat de echipa FNT, ocazionat de această decizie:

„Cătălina Buzoianu este o minune (...) o binefacere pentru teatrul românesc!” – exclama Mariana Mihuț, în timp ce Horațiu Mălăele mărturisea: „Cătălina a fost zâna mea cea bună.”

„O «întâlnire» rară, care m-a făcut ceea ce sunt!” – preciza scenografa Lia Manțoc, iar Maia Morgenstern a ținut să sublinieze: „… mi-a format gustul pentru teatru și percepția asupra acestei arte.”

„De ce spun că e unică și originală Cătălina? Pentru că a spart monopolul regizorului-bărbat, a reușit să se lupte pentru întâietate la cel mai înalt nivel cu marii noștri regizori creatori din ultimii 50 de ani. Și să câștige în multe cazuri!” – declara, la rândul său, actorul Mircea Rusu.

Scenograful Dragoș Buhagiar: „Cătălina Buzoianu? – un deschizător de drumuri”; iar regizorul Mihai Măniuțiu (care i-a fost student) preciza: „...o regizoare strălucită. Timp de zeci de ani ea a fost unul dintre cei mai inovatori și semnificativi reprezentanți ai școlii de regie românească”.

„ … e făcută dintr-un material din care sunt făcute zânele” – mărturisea și scenografa Irina Solomon; iar actrița Ana Ularu (care a debutat la 15 ani în spectacolul „Lolita” pus în scenă în 2003 la Teatrul Mic de doamna Cătălina Buzoianu) exclama, la   rându-i: „E mama mea din teatru. (...) o legendă în armură de argint rar”.

Actrița Iarina Demian: „Cătălina Buzoianu? Artistă – mie în milion!”; cât despre actorul Vladimir Găitan – el a ținut să adauge: „dac-aș face o statuie în fața Teatrului Mic, i-aș face-o Cătălinei Buzoianu, care o merită din plin. Și merită tot ce poate să însemne bucuria unei generații de actori care, când aud numele ei, prima reacție e să facă o plecăciune.”

Și nu în cele din urmă – gândul actorului Virgil Ogășanu: „Cătălina ar trebui sărbătorită în fiecare zi…”

Vă mulțumim, Doamnă Cătălina Buzoianu și, din nou, LA MULȚI ANI!”

***

(w640)

TRENUL DIN ZORI NU MAI OPREȘTE AICI

de Tennesee Williams

Spectacol din anul 1993

(w640)

În distribuție: Olga Tudorache, Valeriu Popescu, Carmen Galin, Florina Cercel, Papil Panduru, Cristian Iacob, Marius Stănescu, Cristina Buburuz.

Scenografia decor: Ion Olaru

Scenografie costume: Doina Levința

Imaginea: Edwiga Adelman

Regia: Cătălina Buzoianu

(w640)

Program de difuzare:

TVR3: duminică, 22 aprilie, ora 20.00

TVR Moldova: sâmbătă, 21 aprilie, ora 11.00

TVR Internațional: vineri, 20 aprilie, ora 22.45, sâmbătă, 21 aprilie, ora 16.00

***

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István