Interviu cu Ioji Kappl | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
TVR vă invită să urmăriți un interviu cu Ioji Kappl.
kappl

TVR: Cum a fost ultimul spectacol cu Moni Bordeianu, care avea pașaportul în buzunar?

Josef Kappl (JK): L-am văzut în Timișoara, la Sala Olimpia. A fost, așa, cumva trist, acel spectacol. Moni Bordeianu dădea niște indicații să nu faceți asta, să nu faceți asta… Era într-adevăr o despărțire. Și mi s-a părut că și pentru Bordeianu a fost grea această despărțire. Deși, pe vremea aia, era mare senzație să pleci în America sau să pleci în Vest. Concertul a fost trist.

A avut o relație cu sala, cu spectatorii? Ce le-a spus acelor spectatori în costume și cravate?

JK: Nu mai țin minte, cuvânt cu cuvânt… Explica textele cu „Canarul”, intențiile pe care le aveau cu acest text. Și, în același timp, curajos. Mi s-a părut curajos, pentru că el pleca, dar ceilalți rămâneau și li se putea întâmpla să îi cheme nu știu 390 TVR unde. Eu eram în Timișoara, student. Reușisem la examenul de admitere la Facultatea de Muzică și cântam cu o trupă din facultate, care după aia s-a transformat în „Clasic XX”. N-aveam încă tangențe multe cu Phoe nix, am fost la concertul ăla din întâmplare.

Ați avut vreo discuție despre plecare, înainte de plecare?

JK: N-am avut o discuție concretă, ci a fost un moment în care Covaci m-a întrebat. „Ia spune, tu ai pleca, dacă ai avea ocazia?” Și am zis: „Normal că aș pleca”, pentru că noi avem atâtea oferte din Italia, din Norvegia, din Germania. Puteam să facem contracte și, dacă ne lăsau să ple căm, sunt sigur că nu fugea niciunul dintre noi. Ne doream să vedem ce se întâmplă în Vest, cum e, cum sunt lucrurile acolo, aveam o mare curiozitate, cum fac aia muzica, cum fac repetițiile, ce concerte, ce scule au. Astea ne interesau pe noi. De asta era dorința de a pleca. Să te măsori, să te duci acolo, să vezi cine ești, de fapt, și cât, de important ești. Dar nu ne lăsau. Dacă am fi avut posibilitatea asta, sigur ne-am fi întors în țară. Pe noi trebuia să ne pună să reprezentăm țara, pentru că făceam o muzică reprezentativă pentru România și asta n-au înțeles-o.

Sunteți unul din cei doi inventatori ai etno-rockului.

JK: Exact.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.