Interviu cu Erika Demian | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
TVR vă încântă cu un interviu cu Erika Demian.
demian

TVR: Ai cântat în Cenaclul Flacăra?

Erika Demian (ED): Da, foarte mult. În prima perioadă, până în ’77, când ultimul turneu a fost acela pentru sinistrații cutremurului. După aceea, n-am mai participat în continuare.

Era și Phoenix acolo?

ED: Da. Ne-am cunoscut la primul spectacol, la Sala Floreasca, unde au fost și ei, și noi, eu cu Karol Horvath, care era partenerul cu care cântam. Acolo ne-am întâlnit prima dată și au urmat niște turnee împreună cu ei. Noi cântam în prima parte, ei în a doua. Era concertul lor, eu m-am și mirat de ce ne tolerează publicul, să-i ținem acolo, să aștepte Phoenix… Dar a fost interesant că publicului chiar îi plăcea. Așa s-a imaginat concertul, cu o primă parte mai lentă, mai melodică, și, pe urmă, ei cu ale lor.

Și ultima lor emisiune? A fost în ’74…

ED: Au fost interziși să apară, dar noi am găsit o modalitate să îi fi lmăm într-un fel, că nu se vedeau pletele și nu se vedeau bărbile. Am avut un operator extraordinar, Alfred Aldermann. Și noi ne-am înțeles că se poate fi lma o trupă rock, să nu se vadă deloc pletele. I-am fi lmat de departe, adică se vedeau siluete, nu se vedeau de aproape fețele, iar prim-planurile erau… gros-planuri, adică fără păr. Și nu știai, iar dacă nu știai, atunci nu se vedea.

Dar de ce pletele erau ceva interzis în regimul comunist de atunci?

ED: Nu știu de ce tocmai pletele, dar, în general, deranja tot ce era occidental. Trendurile erau venite din Occident, de obicei. Imitam tot ce venea de acolo. Și, probabil că, în principiu, asta era, peste tot se interziceau, și la locurile de muncă, peste tot. Să ai plete sau să ai barbă sau să porți anumite însemne.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.