Interviu cu Dan Chișu | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
Bucurați-vă de un interviu memorabil cu Dan Chișu, la TVR!
Chisu

TVR: Circulă legenda că dumneavoastră ați inventat măștile cu care a apărut Phoenix…

Dan Chișu (DC): Da, am făcut măștile și costumele de la „Cantafabule”, în 1976.

Ați lucrat cu ei, sunteți și regizor, cum de nu ați făcut un fi lm despre Phoenix?

DC: Există multe povești. Eu am scris un scenariu – și martor mi-este Vivi Drăgan Vasile – acum douăzeci și ceva de ani. Când încercam să mă apropii de chestia asta, Vivi mi-a spus: „Cred că un scenariu despre Phoenix, cu povestea lor, ar fi mers, ar merge extraordinar de bine.” La vremea aceea am tot încercat, am scris o variantă, am scris-o pe a doua, i-am trimis-o lui Nicu, a citit-o, apoi mi-a a spus că mai are și o altă propunere, primită de la Nuțu Cărmăzan. Cred că am fost prea mulți. Povestea cu mai multe moașe și cu copilul. PHOENIX – Har/Jar 231

Și nu s-a mai făcut?

DC: Cred că nu s-a coagulat. Nu îmi dau seama. N-aș vrea să aduc nicio acuză cuiva, dar îmi pare rău. Cred că aș fi putut să fac ceva destul de interesant, fiind foarte aproape de ei. După care mi-a venit ideea să fac documentarul. Acum s-a făcut un documentar, care a avut premiera de curând, iar eu am cedat toate acele materiale. Am fi lmat foarte mult, l-am fi lmat pe Nicu în Olanda, în Spania, am făcut interviuri cu toți. Asta s-a întâmplat în perioada în care, imediat după ce am văzut concertul de la Palatul Național al Copiilor, în care Dorian Ciubuc i-a adus într-o formulă destul de specială, cânta și Anca Vișan Graterol, veniseră și cu Krauser, parcă.

Au venit cei care au vrut să vină…

DC: Da, eu îmi aduc aminte că nu era Phoenix-ul pe care îl știam eu. Și atunci am pus bazele acelui concert monstruos, turneu monstruos, cu revenirea. L-am adus pe Ioji, i-am adus pe toți, am adus o trupă de sunetiști și un PA din Letonia sau Lituania, prin Rusia, patru camioane de scule. A fost o chestie gigantică. Și am făcut acel turneu, care a fost, probabil, printre cele mai importante din acel moment.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.