Interviu cu Costin Petrescu | VIDEO

TVR.RO | actualizat: Marţi, 29 Noiembrie 2022
Bucuria unui interviu cu Costin Petrescu o trăiți cu TVR!
Petrescu

TVR: Când ai văzut pentru prima dată fi lmul „Reconstituirea”?

Costin Petrescu (CP): Destul de recent, cred că acum vreo doi ani-trei ani.

Spui aici, în cartea care se cheamă Între Phoenix și… Le Corbusier: „Îmi aduc aminte că Reconstituirea lui Pintilie, interzis pe marile ecrane, umpluse clubul la maximum. Se mai proiectau Jimi Hendrix, de Joe Boyd, apărut în ’73, sau Led Zeppelin. Aceste rarități, pe care ar fi trebuit să le vedem la TVR – adică unde suntem noi aici – erau considerate răufăcătoare și nocive pentru societate și pentru noi tinerii, nedându-ți nicio posibilitate de alegere și informare. În schimb la Timișoara se prindea postul de televiziune de la sârbi, unde vedeai orice voiai…”

CP: Exact.

Și noi suntem aici în Studioul 5, unde, în 22 decembrie 1989, Ion Iliescu spunea că Ceaușescu a întinat nobilele idealuri ale comunismului și socialismului științific.

CP: Nobilele… să fim serioși, întotdeauna, și știm bine treaba asta, comunismul, marxism-leninismul, a fost utopic. Asta s-a văzut după demența și nenorocirea aplicată unor oameni normali, născuți sub Steaua lui Dumnezeu. Este o chestie utopică. E interesant comunismul. Bravo! Să le dăm la toți absolut ce vor! Dar nu se poate. Nu se poate, pentru că există niște reguli de viețuire. Există niște reguli nobile, care sunt legate de naștere, care sunt legate de moarte. Legile astea sunt destul de stricte. Bine, lumea nu le recunoaște, din ce în ce mai mult, din nefericire. Dar atunci era interzis să le recunoști. Măcar aceste reguli, aceste legi, ca să nu mai vorbim de conduita generală; deci eu ce spun în carte, cred că spun corect. Și „Reconstituirea” da, a fost dată și la club. Mi-aduc aminte, la Clubul Arhitecților. Acolo eram într-un cerc foarte închis. Am scris în carte, am descris toată chestia asta. Acolo se putea vedea filmul.

Alegerea între „Sfinx” și Phoenix?

CP: Da, drăguț. (Râde) Da, asta-mi aduce aminte… Întrebarea ta mi-aduce imediat imaginile de atunci… M-am văzut cu răposatul Aldea, Dumnezeu să-l ierte, care era un temerar, muzician mare, și care voia să-și refacă trupa și căuta un tobar, un toboșar. Și pe cine voia el? Pe Costin Petrescu de la Olympic. Pentru că și Olympic-ul se desfi ințase în perioada aceea, ca, de altfel, și Phoenix-ul. Da, numai că eu vorbisem deja cu Covaci. Covaci o luase înainte și, angajându-mă în această promisiune 304 TVR cu Covaci, nu puteam să renunț la ea și să mă duc la Sfi nx. Dar el și-a găsit niște oameni senzaționali. Nu mi-a părut rău de alegere. Nu mi-a părut rău. Și ca să fi u deschis, nivelele nu erau aceleași. Mie îmi plăcea Phoenix-ul chiar de când eram în ultima perioadă a Olympic-ului, îmi plăcea Phoenix, avea un sound interesant.

***

Interviul integral îl regăsiți în volumul PHOENIX. HAR/JAR, realizat de TVR în parteneriat cu editura Integral.