loader
Foto

„Înapoi la argument”: Liviu Ciulei, unul dintre cei mai fascinanți artiști români, în dialog cu H.R. Patapievici. Edițiile săptămânii | VIDEO

În săptămâna 17-23 aprilie, TVR Cultural a redifuzat un dialog de colecție al lui Horia Roman Patapievici cu regizorul Liviu Ciulei, înregistrat în 2010, în cadrul emisiunii „Înapoi la argument”.

 

TVR Cultural a redifuzat și dialogurile lui H.R. Patapievici cu Vladimir Tismăneanu, Radu Preda și Ruxandra Dreptu.

Emisiunea „Înapoi la argument” este transmisă la TVR Cultural de luni până vineri, de la ora 11.00.

Liviu Ciulei - regizor

  • Luni, 17 aprilie, ora 11.00
  • Marți, 18 aprilie, ora 11.00

Liviu Ciulei (1923-2011), unul dintre cei mai fascinanți artiști români, a acceptat invitația lui Horia Roman Patapievici în anul 2010, pentru a oferi, atunci, primul interviu din ultimii 20 de ani.

Actor, regizor şi director de teatru, realizator de film, arhitect, scenograf de teatru şi film, autor de film de televiziune și profesor universitar cu o carieră strălucită la New York, Liviu Ciulei rămâne în istoria cinematografiei românești și pentru că a fost primul român premiat la Festivalul de la Cannes pentru regie de film de lungmetraj, pentru „Pădurea spânzuraților” (1965).

A fost extrem de apreciat și ca regizor de teatru. De numele său se leagă întreaga generație de aur a teatrului românesc - Clody Bertola, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Fory Etterle, Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Victor Rebengiuc, Irina Petrescu, Mariana Mihuţ, Rodica Tapalagă, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Ştefan Bănică.

Numele lui Liviu Ciulei se leagă indisolubil de Teatrul „Bulandra”: acolo a debutat în 1949, a fost director al teatrului  între 1963 și 1972, când a fost forțat să renunțe, după interzicerea spectacolului  „Revizorul” al lui Lucian Pintilie. A emigrat din România în 1980.

A revenit în România după Revoluție, devenind director onorific al Teatrului „Bulandra”, punând în scenă mai multe spectacole.

Un portret fascinant al artistului român, realizat de Rador, puteți citi aici.

Prima parte a emisiunii este disponibilă aici:

A doua parte a emisiunii este disponibilă aici:

Radu Preda - teolog

  • Miercuri, 19 aprilie, ora 11.00

Ortodoxia are o etică … e capabilă să fie intransigentă și nu doar iubitoare și iconomică. Iar Scriptura este bine să o citim în toate dimensiunile ei, să nu ne fixăm doar pe episoade tăiate de context, spunea Radu Preda, teolog, invitat la „Înapoi la argument” în anul 2012.

Radu Preda a fost director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) între anii 2014 și 2020, numit prin decizia fostului premier Victor Ponta, mandatul său fiind marcat de mai multe controverse.

În prezent, Radu Preda este conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, din cadrul Universității „Babeș Bolyai” - Cluj. CV-ul său este disponibil aici.

Vladimir Tismăneanu - politolog

  • Joi, 20 aprilie, ora 11.00

Politologul Vladimir Tismăneanu a fost invitatul lui Horia Roman Patapievici la „Înapoi la argument”, în anul 2009.

Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea Maryland și director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-Comuniste. A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din România, al cărei raport final a fost prezentat în Parlament președintelui Băsescu în 2006. În 2007, a co-editat raportul împreună cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile și l-a publicat la editura Humanitas. A fost președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) între 2010 și 2012.

Colaborează cu Europa Liberă din 1983. Semnează numeroase cărți despre istoria comunismului și perioada postcomunistă. Dintre lucrările sale, amintim: „Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comusnimului românesc”, „Lumea secretă a nomenclaturii”, „The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century”, „Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel”. Blogul lui Vladimir Tismăneanu, aici.

 

Ruxandra Dreptu - istoric de artă

  • Vineri, 21 aprilie, ora 11.00

Ruxandra Dreptu, istoric de artă, a publicat numeroase studii, articole și monografii despre artiști reprezentativi ai artei moderne românești.

Invitată în 2009 la „Înapoi la argument”, cunoscuta expertă a vorbit despre creația unui artist care nu a expus în țară, ci a avut expoziții în Germania, Franța sau Statele Unite ale Americii: Ioan Dreptu, soțul ei. Un artist complex, căruia nu îi plăceau tiparele, plecat dintre noi în 5 aprilie 2008.

Ioan Dreptu a ales să-și exprime revolta în fața regimului comunist, expunând, din acest motiv, doar în afara României.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Elisabeta Lipă, la ”Portret de excelență”: ”Am avut numeroase ocazii să rămân afară, în străinătate, dar nu am putut...Nu există țară mai frumoasă ca a noastră”

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 16:00, la  TVR Cultural, Mihaela Olaru va sta de vorbă cu Elisabeta Lipă, cea mai medaliată canotoare din istoria ...

Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

Spectacol muzical de excepție, închinat memoriei marelui Puccini, difuzat în exclusivitate la TVR Cultural, în 18 mai

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 19.00, TVR Cultural transmite în exclusivitate Gala „Puccini”, o seară dedicată îndrăgitelor opere ale marelui ...