IN MEMORIAM Petre Bokor, vineri, la TVR 2

TVR.RO | actualizat: Duminică, 04 Mai 2014
Telespectatorii au putut urmări vineri, 2 mai, de la ora 11.05,  o piesă din Arhiva de Aur a TVR, în amintirea regizorului Peter Bokor, care a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani.

În memoria regizorului Petre Bokor (n. 24 mai 1940 – d. 26 aprilie 2014), TVR 2 a difuzat vineri, 2 mai, de la ora 11.00, piesa “Leul în iarnă” de James Goldman, a cărei regie artistică poartă semnătura regretatului om de teatru.

Spectacolul a fost preluat de la Teatrul Naţional I.L.Caragiale şi filmat în studiourile TVR în anul 2005. În distribuţia lui se regăsesc nume mari ale scenei româneşti, precum Carmen Stănescu, Damian Crâşmaru, Medeea Marinescu, Vlad Ivanov, Dragoş Ionescu, Marius Rizea, Gavril Pătru.


Traducerea şi adaptarea: Peter Bokor. Scenografia: Irina Solomon şi Ion Olaru. Director imagine: Laurenţiu Popescu. Producţia: Cezarina Hărăbor. Regia de montaj: Judith Georgescu. Regia TV: Silvia Ionescu.

Regizorul, autorul şi traducătorul Petre Bokor a încetat din viaţă sâmbătă, 26 aprilie 2014, în Canada (conform unui comunicat al Teatrului Nottara). Printre montările memorabile pe care le-a realizat se numără şi Scandal la operă! de Ken Ludwig, Ultimul Don Juan de Neil Simon, 39 de trepte (după un film de Alfred Hitchcock), Blues de Arthur Miller, Război şi pace (adaptare după romanul lui Lev Tolstoi). De asemenea, piese precum Cumetrele de Michel Tremblay (1997, Teatrul Giuleşti-Odeon) şi Doi pe cal, unul pe măgar de Oldrich Danek (1973, Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov), care au fost preluate şi înregistrate de TVR, poartă semnătura regizorală a lui Petre Bokor.

(Foto: Teatrul Nottara)