In Memoriam Ion Besoiu - piesa „Livada de vișini” de Cehov, la TVR 2 şi TVR HD

TVR.RO | actualizat: Joi, 26 Ianuarie 2017
Casa de Producţie TVR a venit cu o ediţie In memoriam Ion Besoiu, joi, 19 ianuarie, de la ora 20:10, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+. „Livada de vişini”, în regia lui Alexandru Lustig, este ultimul spectacol de teatru tv în care a jucat actorul.
Ion Besoiu
Ion Besoiu
Ion Besoiu
Ion Besoiu
Ion Besoiu
Ion Besoiu
Ion Besoiu
Ion Besoiu

Cu o distribuţie de excepţie, montarea creaţiei cehoviene poartă semnătura unui regizor tânăr - Alexandru Lustig.

Nume celebre ale scenei româneşti s-au întâlnit pe platourile Televiziunii Române şi au recreat atmosfera tradiţională a producţiei de teatru TV.

(w640) Ion Besoiu

Valeria Seciu, Ion Besoiu, Dan Aştilean, Marian Râlea, Anca Sigartău, Gelu Niţu, Ioana Anastasia Anton, Dan Rădulescu apar în distribuţia propusă de regizor.

„Mă bucur să fiu parte din distribuţia acestui spectacol minunat, alături de nişte actori formidabili şi un regizor foarte talentat, aflat la început de drum. E o rază de speranţă faptul că Televiziunea Română continuă tradiţia de a făptui spectacole de teatru. Mă leagă multe amintiri de TVR şi mă bucur că m-am întors aici.” A mărturisit îndrăgitul actor după proiecţia spectacolului.

***

Ion Besoiu s-a născut în 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957. În anii '70, a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului Radu Stanca, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul Lucia Sturza Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestui teatru.

(w640) Ion Besoiu

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt: Cloşca, în Procesul lui Horia (1967), Serebreakov, în Unchiul Vanea (1983), Polonius, în Hamlet (1985), Oronte, în Mizantropul (1989), Corifeu, în Antigona (1993), Ferapont, în Trei surori (1995), Senecus, în Caligula (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în Oblomov (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: Furtuna, Neamul Șoimărestilor, Haiducii, Răscoala, Mihai Viteazul, Ciprian Porumbescu, Păcală, Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii, Ultima noapte de dragoste, Lumini și umbre.

Una dintre ultimele apariţii în public a fost la proiecţia spectacolului „Livada de vişini”, care a avut loc în octombrie 2016 în sediul Televiziunii Române.

***

„Livada de vișini” de A.P. Cehov

Regia artistic: Alexandru Lustig

Ranevskaia Liubov Andreevna: Valeria, Seciu Firs: Ion Besoiu, Gaev Leonid Andreevici: Marian Râlea, Lopahin Ermolai Alexeevici: Dan Aștilean, Ania: Ioana Anastasia Anton, Varia: Andreea Bibiri Trofimov, Piotr Sergheevici Trofimov: Mihai Călin, Simeonov-Pişcik Boris Borisovici: Gelu Niţu, Charlotta Ivanovna: Anca Sigartău, Epihodov Semion Panteleevici: Adrian Ciobanu, Iaşa: Dan Rădulescu, Duniaşa: Ruxandra Maniu

Echipa TVR

Director imagine - Cristian Stoian

Scenografie - Dana Moraru

Costume Valeria Seciu - Lia Manțoc

Costume - Silvia Porojnicu

Sunet - Valentin Bartolomeu

Machiaj - Oana Cristescu

Coafură - Claudia Mehedințu

Asistent regizor artistic - Zoe Bălan

Editor imagine - Lulu Chedric

Redactori: Cristina Anton, Ligia Baboş, George Vasile

Regia de montaj - Judith Georgescu

Regia de studio - Gabriel Șerban, Lucian Stăncila

Producția - Cezarina Harabor

Steadycam - Laurentiu Bengescu, Ion Istrate

Operator MHH - Mihai Nagy, Elvin Tomescu

Cameramani - Carmen Birtea, Alexandru Ghiță, Adrian Dănăila, Ionuț Spătaru, Gabriel Oprea, Horia Ilinca

Producător: Liana Săndulescu

**

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR care se difuzează pe canalele TVR şi online pe TVR+.

Producător coordonator: Demeter András István